Många är vi nog som har gått och väntat på att Adobe ska släppa sin programsvit också till IOS. Lightroom finns, och det finns avskalade varianter av Photoshop – men fullversionerna dröjer.

Det är en alldeles utmärkt anledning att snegla på alternativet Affinity Photo. Vi har tidigare testat det i desktop-version, men programmet lanserades med pompa och ståt för Ipad på WWDC under sommaren, så det finns anledning att kolla närmare på just Ipad-versionen igen.

Test Lumafusion: Den bästa videoredigeraren hittills för IOS

Vi testar Affinity på en Ipad Pro – den klart bästa Ipaden för Affinity, framför allt tack vare den fantastiska skärmen och stödet för Apple Pencil. Affinity Photo för Ipad fungerar på alla modeller av Ipad Pro, Ipad Air 2 och Ipad 9,7 tum från 2017.

Serif, som utvecklar Affinity, valde en annan väg än Adobe när de utvecklade en Ipad-version av sitt redigeringsprogram. Ipad-versionen av Affinity Photo är fullversionen, precis samma program som vi använder för Mac och pc, men med några nya sätt att utnyttja pekskärmen.

Affinity Photo
Ett gränssnitt vi känner igen från Mac-versionen av Affinity Photo, och nog påminner det en hel del om Photoshop.

Apple Pencil är inget måste, men användandet blir enklare. Att retuschera bilder, måla, efterbelysa eller skugga med pennan känns intuitivt och helt rätt. Många gånger bättre än till och med datormus eller styrplatta, pennan är helt enkelt ett bra verktyg för den här typen av arbete. Dessutom blir det lättare att träffa rätt i gränssnittet och vi behöver inte sträcka oss lika långt för att nå till skärmen.

Affinity Photo

Har vi ett tangentbord till Ipad kan vi använda kortkommandon, men tyvärr kan vi inte ta fram en ”fusklapp” för kortkommandona genom att hålla ned command som vi kan göra på andra platser i IOS. Vi får helt enkelt testa oss fram för att lära vilken tangent som gör vad.

Det första vi möts av är ett gränssnitt som liknar med Mac-versionerna av Affinity och Photoshop, det här är verkligen ett fullfjädrat redigeringsprogram. Det är många undermenyer och symboler vi behöver lära in för att skapa ett snabbt arbetsflöde, men det mesta känns logiskt utplacerat.

Bland alla dessa symboler hittar vi de flesta verktyg och redigeringsmöjligheter som vi kan förvänta oss av en Photoshop-ersättare – de flesta verktyg vi är vana med, vi kan jobba i de flesta färgrymder, självklart finns stöd för raw, och även för filformatet PSD.

Första testet av IOS 11: Mängder av nyheter – magiskt bra för Ipad


Affinity Photos olika personligheter

Med Affinity arbetar vi med olika så kallade personas, vilket i grunden är olika uppsättningar av verktyg för olika typer av arbete. Ska vi huvudsakligen redigera bilder lyfts relevanta verktyg för det fram i verktygslådan till vänster. Ska vi istället göra en markering finns en lämplig ”persona” för det. Totalt finns fem olika personas.

Till höger i gränssnittet hittar vi bland ett gäng andra kontroller (bland annat lager och historik) ”Studios.” Studios är i praktiken en samling menyer där en hop verktyg finns samlade för att underlätta bildredigering – exempelvis metadata, filter, penslar och färgväljare.

Affinity Photo
Colour Studio.

Affinity kommer med ett helt gäng förinstallerade, icke destruktiva filter, för att skapa alltifrån olika typer av oskärpa, förvrängningar, perspektivskiftningar, tilt shift-effekt – det mesta vi kan tänka oss. Appen utnyttjar Apples Metal-grafik, något som gör det möjligt att applicera och justera filtren live, direkt framför oss.

Affinity Photo
I Filter-studion hittar vi bland annat en tilt shift-effekt.

Ytterligare en funktion, som hämtad från en nyare version av Photoshop, är vad Serif kallar ”Inpainting Brush”. Det är en pensel som med några svep på objektet tar bort det ur bilden. Det kräver en aning finlir för att få det att se bra ut, men verktyget är lätt att använda och resultatet blir i slutändan ofta väldigt bra. Ångra-knappen finns nära till hands så blir det fel är det bara att försöka igen.

Vi gillar verkligen Affinity för Ipad, och vad som gör oss mest imponerade är att det är så kraftfullt, funktionsrikt och snabbt även i sin Ipad-version. Det finns allt färre skäl att välja bort Ipad för en ”riktig” dator.

Ersättare för Photoshop?

Vår största invändning mot Affinity har mindre med just Affinity att göra, och mer med att det efter många år med Photoshop tar emot att gå över till något annat. Vi är vana med ett visst arbetsflöde och för många är det en rätt rejäl investering att prova på ett annat istället.

Serif har gjort en hel del för att det ska gå enklare att testa Affinity. Med appen följer ett gäng interaktiva instruktionsvideor där vi får testa det som visas på skärmen, ännu fler videor som inte är interaktiva samt några exempelbilder att öva på. Ett långt tryck på frågetecknet längst ned i högra hörnet visar vad alla symboler på skärmen leder. Med dessa hjälpmedlet blir det klart enklare att prova på Affinity Photo.

Affinity Photo

Det tål också att sägas att de nackdelar som vi upptäckte i vårt test av desktop-versionen av programmet också följer med till Ipad-versionen, som att råfilshanteringen är långsammare än Photoshop och att Serif inte har någon motsvarighet till den lysande kombinationen Photoshop och Lightroom. Å andra sidan finns Photoshop knappt alls till Ipad så det är mindre av ett minus här än vad det är för desktop-versionen.

Ännu bättre med IOS 11

Att använda en Ipad för att redigera bilder fungerar i vårt tycke nästan överraskande bra. Pennan gör många gånger redigeringen mer intuitiv och med IOS 11 kommer bättre möjligheter för filhantering. Redan i dag låter Affinity oss hämta och spara filer i olika molntjänster, och IOS klarar även av raw-filer. Men visst, en viss inlärningströskel finns om vi är helt nya med den här typen av bildredigering, och en viss omlärningsperiod om vi kommer direkt från Photoshop.

Läs också! Ipad Pro 2017: Grymma prestanda i utsökt förpackning – men så dyr att du får sälja Macen

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning