Radeon Vega

När Imac Pro släpps i december kommer den som standard vara utrustad med AMD Radeon Pro Vega 56 eller 64, två kraftfulla grafikkort med AMD:s splitter nya Vega 10-arkitektur.

Precis som med processorerna har det varit lite oklart vad det faktiskt innebär och hur snabba dessa nya kretsar är, men nu har AMD släppt konsumentversionerna av Vega 56 och Vega 64, som med allra största sannolikhet ligger väldigt nära de Pro-versioner som hamnar i Imac Pro.

Våra kollegor på PCWorld har hårdtestat båda korten, så nu kan vi avslöja vilken prestanda vi kan se fram emot i den kommande Macen.

Ström

Apple verkar klocka ner en aning

AMD:s standardversioner av Vega 56 och 64 är klockade så att de ger 10,5 respektive 12,7 teraflops beräkningskapacitet. Apple har inte gett siffror för de enskilda korten men skriver att Imac Pro får 11 teraflops, vilket vi får tolka som att det är Pro Vega 64 som ger så mycket. Det betyder i så fall att du får räkna med 13-14 procent lägre prestanda i Imac än i en pc med konsumentkorten.

Med tanke på att Imac Pro rymmer de här grafikkorten i samma chassi som vanliga 5k Imac säger det en hel del om hur effektiv Apples nya kylsystem är. Företaget säger att det hanterar 500 watt, och det kan behövas.

Våra tester visar nämligen att standardversionerna av Vega 56 och 64 drar betydligt mer ström än Nvidias Geforce GTX 1070 och 1080. I testdatorn landar hela systemet på 203 watt med GTX 1070, 241 watt med GTX 1080, 264 watt med Vega 56 och hela 347 watt med Vega 64. Apples något lägre klockfrekvenser kanske sänker hastigheten, men det kan också sänka strömförbrukningen rejält.

Benchmarkresultat

Spelprestanda

Vi har än så länge inga ordentliga tester i professionella program för videoredigering eller 3d, men vi kan i alla fall presentera några resultat från spel. I Windows visar tester att Vega verkligen är så snabbt som AMD påstår – så länge du kör i Windows 10 med directx 12. I en del spel, som Ashes of the Singularity, är skillnaden enorm gentemot Directx 11. Det innebär med största sannolikhet att en liknande sak händer Imac Pro-användare. Spel och program som använder Opengl kommer inte vara så imponerande, men de som har optimerats för Metal kommer flyga fram.

Att Vega 56 ger 50 bilder per sekund i Rise of the Tomb Raider med 4k-upplösning (något högre än GTX 1070) tyder på att Imac Pro inte kommer ha något grafikflaskhals.