I dessa dagar av jobb hemifrån är det många som sitter i soffan med laptopen i knähöjd och får den nya folksjukdomen ”gamnacke”. Dessutom får deras kollegor en bra titt på dubbelhakorna när kameran pekar snett uppåt vid videokonferenserna. Nej, en bra ergonomi börjar med att få upp skärmen till samma höjd som en extern skärm är på. Sedan kompletterar man med tangentbord och mus. Här är några av de mest praktiska Macbook-ställen vi hittat.

Missa inte: 10 trådlösa tangentbord för din Mac

Alogic Elite
Foto: Alogic Alogic Elite

Alogic Elite – smart och stilfullt

Ett snyggt och praktiskt ställ som passar utmärkt tillsammans med din silverfärgade Macbook. Stället kan både justera vinkeln på din laptop och höjden över skrivbordet. Det ska funka från Macbook Air till Macbook Pro. Både plattan där du ställer laptopen och undersidan av stället är försedda med gummipluppar som förhindrar repor och att det halkar omkring.

Pris: Från 699 kronor på Prisjakt

Alogic Metro
Foto: Alogic Alogic Metro

Alogic Metro – origami-stället

Detta är en stilstudie i hur man får en fullständigt platt metallplatta att veckla ut sig till att bli något användbart. Med andra ord är stället väldigt portabelt i hopfällt skick. I uppfällt skick kan du ställa vinkeln i sex steg. Stället är gjort av aluminium som avleder värme och har halkskydd för din Macbook. Det väger 440 gram och finns endast i rymdgrå färg.

Pris: Kostar 368 kronor hos Amazon Sverige

Bluelounge Kickflip
Foto: Bluelounge Bluelounge Kickflip

Bluelounge Kickflip – diskret och rakt på sak

Ett minimalt ställ för dig som bara vill ha lite bättre vinkel på datorn utan att behöva hålla reda på ett separat ställ. Kickflip klistras helt enkelt på undersidan av datorn och fälls lätt ut när det behövs. I hopfällt läge märks det knappt. Stället finns i två storlekar, för Macbook Pro 13 tum och 15 tum, men borde i rimlighetens namn även funka med dagens storlekar.

Pris: 199 kronor på CDON

Deltaco DELO-0305 Portabelt & höjdjusterbart laptopbord
Foto: DeltacoDeltaco DELO-0305 Portabelt och justerbart laptopbord

Deltaco DELO-0305 – portabelt laptopbord

Deltaco fortsätter med sina sexiga namn på produkterna. Men detta laptopbord, snarare än ställ, har några unika fördelar. Låsbara vred gör att det kan höjas och vinklas steglöst. Eftersom det kan justeras 4–48 (!) centimeter så kan du både ha det knappt märkbart och höja upp laptopen så du kan arbeta stående. Gjort av tålig men lätt aluminium.

Pris: Från 373 kronor på Prisjakt

Griffin Elevator
Foto: Griffin Griffin Elevator

Griffin Elevator – stilrent i aluminium

Enklare kan det inte vara. Griffins ställ är en ställning som höjer upp din laptop 14 centimeter från skrivbordet. Det är det. Ingen justering av vare sig höjd eller vinkel. Men det finns åtminstone i svart, silver och rymdgrå för att matcha laptopen. Det är dessutom gjort av aluminium så det är inget plastskräp.

Pris: 499 kronor hos Webhallen

Hama Aluminium Notebook stand
Foto: Hama Hama Aluminium Notebook stand

Hama Aluminium Notebook Stand – enkel och tålig

Apropå enkla ställ så är Hamas inte heller tillkrånglat i onödan. Det är helt enkelt en platta att ställa laptopen på som har en utfällbar fot i bakänden. Eftersom det är gjort av aluminium är det tåligt och väger bara 400 gram. I hopfällt skick är det bara en centimeter tjockt så att du kan pula ner det i väskan. Det har gummipluppar för att inget ska halka omkring. Hama rekommenderar det till en 15,4 tums laptop.

Pris: 212 kronor hos Amazon Sverige

Kensington Smartfit Easy Riser
Foto: KensingtonKensington Smartfit Easy Riser

Kensington Smartfit Easy Riser – bra prislapp

Med ett handstorleks-diagram säger Kensington att du lätt kan hitta den ideala höjden och vinkeln för dig, upp till 50 grader. Det är kanske inte lika elegant som aluminiumställen i den här genomgången, men å andra sidan kommer du under två hundralappar. Kensington säger att den passar laptops på 12–17 tum.

Pris: 197 kronor hos Amazon Sverige

Roost Laptop Stand v3
Foto: Roost Roost Laptop Stand v3

Roost Laptop Stand v3 – världens bästa datorställ?

Redan när vi testade den första versionen 2016 menade vi att Roost var det enda stället vi provat som inte kompromissade. Många andra är antingen tunga, opraktiska eller vingliga. Men Roost är fjäderlätt, kan vikas ihop för att enkelt tas med och är väldigt stadigt. Sedan dess har Roost förbättrat designen två gånger, så vi vågar nästan lova att det omdömet fortfarande håller.

Pris: 90 dollar på Amazon
Läs hela vårt test av Roost här

Samdi Wooden Laptop Riser Stand
Foto: Samdi Samdi Wooden Laptop Riser Stand

Samdi Wooden Laptop Riser Stand – mjuka former

Känner du att ditt kontor redan är lite sterilt och att ännu fler kantiga metalliska prylar på bordet inte är rätt väg? Då kanske Samdis träställ med mjuka former är ett bättre val. Stället har en rejäl kant som håller din Macbook på plats och ventilationshål ger luftflöde runt maskinen. När du inte använder datorn kan du ställa tangentbordet på ställets fot för att skapa plats.

Pris: 699 kronor hos Iphonebutiken

Satechi Aluminum Laptop stand
Foto: Satechi Satechi Aluminum Laptop stand

Satechi Aluminum Laptop Stand – lätt att fälla ihop

Ibland är det bättre att hålla det enkelt än att krångla till det. Satechis ställ är exakt vad det heter. Det är helt enkelt en aluminumplatta som leder bort värme från din Macbook och som har en utfällbar fot i bakänden. Det är lätt att fälla ihop och få plats med i väskan. Enligt Satechi ska det passa de flesta surfplattor och bärbara datorer med skärmar på 12–17 tum.

Pris: 290 kronor hos Proshop

Satechi R1 Aluminum Hinge Holder foldable stand
Foto: SatechiSatechi R1 aluminum hinge holder foldable stand.

Satechi R1 – elegant och portabelt

Med Satechis eleganta ställ kan du få upp både din Ipad och Macbook i en mer ögonvänlig höjd. Den övre leden kan vinklas 270 grader och den nedre 180 grader så att det passar dig perfekt. Gummivaddering skyddar din apparat och hindrar den från att halka omkring. Stället kan fällas ihop så att du kan ta det med dig i väskan. Det finns dessutom i blått, svart, silver eller rymdgrått.

Pris: 397 kronor hos Proshop

Trolsk Multifunctional Laptop Stand
Foto: IphonebutikenTrolsk Multifunctional Laptop Stand

Trolsk – med sidoställ för Iphone

Det här är mer ett stationärt ställ man har på sitt skrivbord än något man har med sig på resan. Stället kan vinklas för att rigga upp din Ipad eller Macbook, men har även ett ställ på sidan för din Iphone. Vilken sida man vill ha den på är valbart. Tack vare ventilationshål istället hindrar det inte kylningen av din laptop. Finns i vitt eller svart.

Pris: 249 kronor hos Iphonebutiken

Twelve South Curve
Foto: Twelve South Twelve South Curve

Twelve South Curve – kurvigt och enkelt

Med en liknande idé som Griffin Elevator men lite stilfullare utförande är det här helt enkelt en vinklad hylla för din Macbook. Men det gör vad det ska göra, det får upp skärmen så du slipper gamnacke och ger kameran en mer smickrande bildvinkel för videosamtalen. Eller får det i samma höjd som din externa skärm. Stället finns numera i både svart och vitt.

Pris: 472 kronor hos Amazon Sverige

Twelve South Parcslope
Foto: Twelve South Parcslope Twelve South Parcslope

Twelve South Parcslope – minimalistdrömmen

Om vi tyckte att Curve var en enkel idé så är Parc Slope ännu mer avskalad. Det höjer upp bakkanten på din Macbook med 7 centimeter för en lite mer ergonomisk betraktningsvinkel. Dess finess är att det har en kabelgenomförning på baksidan så att man kan hålla sladdarna lite mer samlade. Och så menar Twelve South att den 18-gradiga vinkeln är ideal för att skissa på din Ipad.

Pris: 496 kronor hos Amazon Sverige

Twelve South Hirise
Foto: Twelve South Twelve South Hirise

Twelve South Hirise – höjer och sänker Macbook

Hirise är lite av en klassiker där Twelve South har modeller för allt från din Iphone till din datorskärm. Denna modell för din laptop gör den justerbar med hjälp av en fjäderbelastad hissanordning, som gör att du kan höja och sänka den 15 centimeter. Twelve South säger att den funkar för allt från 11-tums Macbook Air till 16-tums Macbook Pro.

Pris: 524 kronor hos Amazon Sverige