Den som använder sin Ipad dagligen önskar nog ibland att den skulle laddas lite snabbare. En full laddning för Ipad Pro med den medföljande tio watt starka laddaren tar lätt 4-5 timmar – alldeles för lång tid.

Men det finns en smart lösning för att snabba på Ipad-laddningen, samtidigt som vi kan ladda fler prylar på samma gång, med färre sladdar till väggen. Powerplug usb-c är kort och gott en smart laddare för våra mobila prylar.

Missa inte! Apple vs Google: 7 appar i jätteduell – vad är bäst på en Iphone?

Powerplug
Det är inte ofta vi kallar laddare snygga, men Powerplug gör inte alls ont i ögonen. Tvärtom. Höljet är gjort i äkta aluminium och pedanten kommer uppskatta de två gummisnoddar som medföljer. De höjer laddaren ett par millimeter över golvet för att undvika repor i aluminiumet.

Laddarens totala effekt är 24 watt, så även om det finns en usb-c-port kan vi inte räkna med att ladda nya generationen Macbook Pro med usb-c-portar. Visst går det (vi har testat, mer om det senare i artikeln), men det bör ses mer som en nödlösning.

Men 24 watt duger gott om vi använder en Macbook 12 tum, och ännu bättre om vi istället använder Powerplug som en kraftfull laddare för IOS-prylar.

Den vanliga usb typ a-porten ger upp till 12 watt och 2,4 ampere, nog för att ladda en Iphone i full fart och även en Ipad laddar något snabbare genom Powerplugs usb-port än med Ipad-laddaren.

Test: Sladden som fixar Magsafe till din Macbook Pro

Men ännu bättre är att investera i en usb-c-till-lightning-kabel (cirka 249 kronor). Då kan vi ladda en Ipad Pro snabbare genom att dra nytta av dess stöd för snabbladdning genom usb-c. Powerplugs usb-c-port levererar två ampere med en total effekt på 24 watt. Voltantalet i sin tur är antingen fem, nio eller tolv volt, beroende på vad mottagande enhet vill ha.

Powerplug

Det borgar för snabbare laddning, och mycket riktigt – på 45 minuter laddar vi en Ipad Pro från 25 till 65 procent, kraft nog för flera timmars användande. Vidare till 100 procent tar bara strax över två timmar, rejält mycket snabbare än de 4-5 timmar den klena Ipad-laddaren vill ha.

En 1,4 meter lång nätverksladd följer med, så vi behöver heller inte sitta precis vid vägguttaget när vi laddar och använder enheten samtidigt.

Missa inte! Snabbladdning, kameror och ethernet – 7 saker du inte visste att lightning-porten kunde göra

Bra för Iphone, Ipad och Macbook – mindre bra för Macbook Pro

Med bara 24 watt är användningsområdet ändå något begränsat. Effekten placerar laddaren precis mellan en mobilladdare och datorladdare. Att ladda en Iphone, eller en Ipad Pro med usb-c-sladd går snabbt, men vi vill helst inte ladda en stor Macbook Pro.

När laddaren till vår Macbook Pro 15 tum gick sönder var vi tvungna att ta till Powerplug istället, med halvdant resultat. 24 watt räcker helt enkelt inte till för att driva en så stor dator, och den lyckas knappt hålla laddningsnivån beroende på vad vi sysslar med. Det fungerar om inga andra laddningsalternativ finns till hands, men är inget att rekommendera för vardagligt användande. Till slut måste vi lägga ifrån oss datorn för att den ska hinna ladda upp ordentligt.

Tyska Artwizz har dock meddelat att en starkare modell med 60 watt är på väg, något som vi ser fram emot att testa vid ett senare tillfälle.

Lämpligast som snabbladdare för IOS-prylar

Powerplug usb-c är ändå en intressant pryl som kan vara riktigt smart för vissa specifika syften – som en kraftigare laddare för IOS-prylar, eller som en extraladdare för Macbook. Och som en reseladdare gör den ett utmärkt jobb – en laddare för två enheter sparar plats och räddar oss från sladdtrassel i väskan. Själva laddaren har stöd för allt mellan 100 och 240 V, så med rätt adapter i väskan, eller genom att bara stoppa i en annan sladd, kan vi ladda i hela världen.

Störst nytta får vi som sagt om vi har en Ipad Pro som vi vill snabbladda, eller om vi har kombinationen Iphone och Macbook 12 tum som vi vill kunna ladda samtidigt. Men även om vi laddar andra Ipads eller Iphones går laddningen säkert och snabbt. Tyvärr är Powerplug i dagsläget något svår att få tag på i svenska butiker, trots att den har en svensk återförsäljare. Men Powerplug kan beställas direkt från Artwizz hemsida med frakt till Sverige för ungefär 600 kronor, ett pris vi tycker den är värd.

Powerplug

Omdöme

Med två portar på samma laddare kan Powerplug usb-c 24 watt bli den enda laddare vi behöver ha med på resan, och den med Ipad Pro kommer uppskatta snabbare laddning via usb-c. En bra pryl att ha i väskan för den som använder kombinationen Iphone och Ipad Pro, eller Iphone och Macbook.

Fakta: Artwizz Powerplug Usb-c 24 watt

Funktion: Laddare med en usb typ a-port och en usb typ c-port.
Effekt: 24 watt.
Tillverkare/mer info: Artwizz
Pris: Cirka 600 kronor inklusive frakt till Sverige.

Läs mer och köp från Artwizz

plus

Både usb-a och usb-c
Laddar mindre enheter snabbt
Relativt prisvärd

minus

Ännu en usb-port hade inte skadat
Laddar Macbook Pro för långsamt

Betyg: 4 av 5