Så kommer du igång

Hem-appen

Hem-appen är navet i Homekit-hemmet. Här hamnar alla tillbehör när de är installerade, och det är härifrån vi kontrollerar hela det smarta hemmet. Appen följer med IOS 10 och senare, och heter kort och gott "Hem."

Läs mer: Homekit-sortimentet växer – här är 9 spännande prylar

Homekit

I appen finns tre avdelningar: Hem, Rum och Automatisering. ”Hem” visar all information om vårt hem som våra installerade tillbehör ger oss, placerade i olika brickor – om en lampa är påslagen, hur varmt det är i sovrummet eller om en rörelsesensor i hallen har utlösts. Något som är lätt att missa är att ett hårt tryck på varje bricka ger fler valmöjligheter och, om möjligt, mer finkänslig kontroll. Här kan vi till exempel dimma en lampa eller ändra färgtemperatur, om lampan stödjer det. På en enhet utan 3D Touch är det ett långt tryck som gäller istället.

Missa inte! Fibaro Motion Sensor: Vaktar ditt smarta Apple-hem – ett givet köp!

Homekit

Under avdelningen "Rum" finns samma information, men samlad rumsvis. I appen kan vi lägga till fler eller ta bort fler rum i huset, och ska fler familjemedlemmar också kunna tända och släcka husets uppkopplade lampor behöver vi först bjuda in dem. Det görs under symbolen som visar ett hus (en gps-symbol på IOS 11 och äldre) längst upp till vänster på Hem-appens första sida.

Homekit

En del av Hem-appens kontroller kommer vi också åt genom Kontrollcenter, förutsatt att vi lagt till en genväg till Hem-appen i Kontrollcenter i IOS 11. I IOS 10 finns Hem-kontrollerna längst till höger, på Kontrollcenters tredje sida (den dyker upp först när Hem-appen börjat användas). Appen finns även till Ipad samt i en något nedbantad version för Apple Watch, men som tidigare nämnt inte till Mac OS.

Homekit.
Skärmdumparna i den här artikeln visar IOS 11. Appen är snarlik i IOS 10, men till exempel Kontrollcenter ser annorlunda ut. I IOS 11 måste vi lägga till en genväg till Hem-appen i Kontrollcenter genom Inställningar-appen.

Installera en hemma-hubb

En hemmahubb är alltid uppkopplad. Därför kan vi också komma åt vårt smarta hem när vi inte är hemma. Vi kan tända och släcka husets lampor, eller till exempel kolla hur det ser ut hemma genom att aktivera övervakningskameran – även om vi sitter på andra sidan jorden. För att kunna använda automatiseringar krävs att vi har en hubb.

Om du har en Apple TV (3:e eller 4:e generationen) rekommenderar vi att använda den som hubb.

 1. Säkerställ att du har både Tvåfaktorsautentisering för Apple ID och Icloud Nyckelring aktiverad.
   
 2. Gå till Apple TV:s inställningar och kontrollera att den är kopplad till samma Apple ID som din IOS-enhet.
   
 3. Apple TV ska automatiskt ställa in sig själv som en hemma-hubb. Kontrollera detta i Hem-appen under gps-symbolen.
   

Vi kan också använda en Ipad som hubb men då krävs att den kör minst IOS 10, samt att den alltid är strömförsörjd. Om du vill använda en Ipad gör du som följande:

 1. Logga in på ditt Apple ID.
   
 2. Kontrollera att Icloud Nyckelring är aktiverad och att Hem-appen finns installerad.
   

Gå till Inställningar > Hem och bocka i ”Använd denna Ipad som hubb.

Installera ett nytt tillbehör

För att installera nya tillbehör gäller olika bud beroende på om vi kör IOS 10 eller 11. Med IOS 11 på vår Iphone eller Ipad trycker vi helt enkelt på plus-knappen i det övre högra hörnet av Hem-appen, och sedan på ”Lägg till tillbehör”.

Homekit

På själva tillbehöret eller på instruktionsboken till tillbehöret finns en kod som vi skannar med kameran. Vissa nyare tillbehör har nfc, och då räcker det med att hålla Iphone nära tillbehöret med denna inställningsskärm framme. Installationsprocessen är ofta både enkel och snabb, det tar sällan mer än tio minuter enligt vår erfarenhet.

I IOS 10 finns inget stöd i Hem-appen för att lägga till nya tillbehör. Istället måste vi följa instruktionerna som följer med tillbehöret, vilket ofta innebär att vi installerar tillverkarens egna app och först installerar tillbehöret där. Efter installation kan vi använda Hem-appen som vanligt.

Viktigt är att vi ger tillbehöret ett namn under installationsprocessen, detta för att Siri ska känna igen tillbehöret. Det är nödvändigt om vi till exempel vill kunna fråga ”Är balkongdörren öppen?” Den sensor som ska veta om dörren är stängd eller inte döper vi till just ”Balkongdörr.”

Skapa en automatisering

Automatiseringar visar den verkliga potentialen i att ha ett helt smart hem. En automatisering innebär att vi bestämmer hur ett uppkopplat tillbehör agerar. Vi kan till exempel säga att våra lampor alltid ska tändas när vi kommer hem, men bara om klockan är efter 19:00.

Homekit
När vi skapar en ny automatisering väljer vi vilket tillbehör som ska automatiseras, och vad den ska reagera på.

När vi har skapat ett par automatiseringar kan vi också gruppera ett antal automatiseringar i ett scenario. Kanske kan ett ”god natt-scenario” innebära att alla lampor i köket släcks och att temperaturen sänks en aning – och ”god morgon” precis tvärtom. Ett scenario aktiverar helt enkelt en eller flera automatiseringar. Scenerna aktiveras snabbast via Kontrollcenter eller Siri.