För två år sedan lanserades Google Amp. Det är en förkortning av Accelerated Mobile Pages och tanken är att ge användarna snabbare laddningstider när de öppnar en artikel direkt från sökmotorn. Funktionen funkar på ungefär samma sätt som Facebooks Instant Articles.

Missa inte: Här är funktionerna Apple skippade i IOS 11

Med IOS 11 verkar Apple vilja sätta käppar i hjulen för Googles artikelprojekt. Macstories redaktör Federico Viticci rapporterar nämligen att de upptäckt att Amp-sidor som delas av Safari via Imessage eller Apples läslista ”normaliseras” och istället för att få en specialanpassad url, skickas en länk utan tillägg.

”Väldigt trevligt. När man delar Amp-sidor till Imessage eller läslisten, så har IOS 11:s Safari automatiskt bort Amp-skräp från url:en. Heja Apple!”, skriver Federico Viticci på Twitter.

Helt enkelt är det dock inte med Amp. En url i formatet kan presenteras i olika former och därför behöver Safari göra en särskild process för att få bort Amp från url:en som delas. Hur Apple lyckats med detta framgår inte, men det lär inte göra Google glada.