Ända sedan App Store lanserades för nio år sedan har Apple lagt beslag på 30 procent av intäkterna. Till en början ansågs avgifterna som hyfsat skäliga, men på senare tid har det höjts allt mer kritiska röster mot nivån.

I samband med den pågående utvecklarmässan Devcom i Köln säger Epic Games vd Tim Sweeney att regelverken för App Store och Google Play är orättvisa.

- De här app-butikerna tar 30 procent av dina intäkter för distributionen. Det är konstigt eftersom Mastercard, Visa och andra företag som hanterar transaktioner nöjer sig med 2 eller 3 procent av intäkterna, säger Sweeney.

Infinity Blade
Epic Games ligger bland annat bakom den populära spelserien Infinity Blade.

Lägger man till övriga kostnader, som till exempel support, borde Apples och Googles avgifter ligga i trakterna på 5-6 procent enligt Sweeney.

I sammanhanget kan nämnas att Epic Games driver en egen nätbutik där utvecklare kan sälja innehåll som baseras på spelmotorn Unreal Engine. Enligt Appleinsider går 30 procent av intäkterna därifrån till Epic Games, alltså exakt samma procentsats som Apple och Google använder sig av.