Apple och Google, två giganter i datorvärlden i ständig tävlan mot varandra. De är sedan flera år konkurrenter på mjukvaruområdet genom två av världens mest använda operativsystem; IOS och Android, och sedan ett tag tillbaka också konkurrenter på hårdvaruområdet genom Iphone och Googles telefon Pixel.

Men samtidigt som Apple och Google är tuffa rivaler som tävlar om användarnas uppmärksamhet och pengar, behöver de också varandra. Google betalar åtskilliga miljoner för att få fortsätta vara standardsökmotor i IOS, och Apples produkter och tjänster blir otvivelaktigt bättre med stenhård konkurrens från Android-sidan (Iphone 6 fick större skärm efter att inte minst Samsungs Android-lurar växt i storlek, och 6:an blev en omedelbar, gigantisk succé).

Därför finns i stort sett alla Googles tjänster även till IOS. För nästan varje IOS-app finns ett Google-alternativ, och faktum är att Googles appar numera är riktigt bra på IOS. De är ofta snabba och väl anpassade till IOS. Iphone och Ipad är en gigantisk plattform som Google helt enkelt inte kan vara utan.

Det är lätt att fortsätta använda Apples egna appar i Iphone, de finns ju där redan från start – men är gräset kanske ändå grönare på andra sidan? I den här artikeln kommer vi gå igenom vilka av de två jättarnas app som är bäst på en Iphone. Pages eller Dokument? Bilder eller Foto? Apple Maps eller Google Maps?

Vi skulle som tidigare nämnt kunna ersätta nästan alla av de mest använda apparna som kommer med IOS med en motsvarande från Google om vi vill det, men här har vi koncentrerat oss på de för många sju viktigaste apparna för att se vilken av jättarna som borde ta störst plats på vår hemskärm.

Apple vs Google
Apple Maps till vänster, Google Maps till höger

Rond 1: Kartor – Apple Maps vs Google Maps

Apple Maps har haft svårt att tvätta av sig sitt dåliga rykte efter ett katastrofalt första levnadsår, Apple Maps visste vare sig var Göteborg eller Östersjön låg när det släpptes år 2012, men Apples karttjänst är faktiskt bättre än sitt rykte (numera). Navigeringen när vi sitter i bil är lättanvänd med stora tydliga knappar, och från och med IOS 11 får vi även hjälp att lägga oss i rätt fil när vi är ute och kör.

Appen har en Apple Watch-motsvarighet som petar oss på armen när det är dags att svänga vänster eller höger (användbart till fots såväl som i bil) och appen är dessutom lätt att använda med en hand tack vare att Apple tagit ned sökfält och informationsfält en bit på skärmen. Pluspoäng!

Missa inte: Google Maps försvinner från Apple Watch – och här är varför det egentligen är en bra sak

Det räcker ändå inte för att klå sökgigantens lysande alternativ, Google Maps. Inte heller Googles kartor navigerar rätt alla gånger, men tillräckligt många gånger för att det ska vara värt att använda det. Vi kan välja andra transportmedel än bil och gång, inklusive kollektivtrafik i många svenska städer. Den utökade information och användaromdömen vi kan se om platser vi tänkt besöka är användbar, liksom gatuvy och möjligheten att ladda ned offline-kartor. Google Maps är helt enkelt svårslaget.

Vinnare: Google.

Läs också: Allt om IOS 11 – funktioner, nyheter och första testet