Accuweather delar mer platsdata än du kanske tror

Accuweather är en populär väderapp på IOS. Företaget har funnits länge, och var för många år sedan inbyggt i Mac OS (väderwidgeten i Dashboard, som numera hämtar data från Yahoo). Därför kan det chocka något att appen kan bryta mot Apples utvecklaravtal.

Det är säkerhetsforskaren Will Strafach som har upptäckt att Accuweather använder kod från företaget Revealmobile, som säljer platsdata till marknadsförare. Om du godkänner att programmet samlar in platsdata används den inte enbart för att ge dig lokala väderleksrapporter: Uppgifterna skickas också vidare till Revealmobile som på så sätt kan spåra dig.

Men även om du nekar appen tillgång till platsdata skickar den de uppgifter den ändå har tillgång till, vilket i det här fallet är namnet på det wifi-nätverk du är ansluten till. Det ger inte en exakt position, men genom att länka en databas över exakta positioner och wifi-nätverk kan Revealmobile fortfarande spåra användare.

När du säger nej till att dela platsdata räknar du så klart med att appen i fråga inte kommer samla in någon data som kan visa var du befinner dig, och nu är frågan hur Apple kommer reagera.