Visst finns det ännu billigare linser och objektiv till Iphone, men Carson Hookupz får nog ändå sägas hamna i budget-kategorin. Vi har tidigare testat exempelvis Olloclip, ett betydligt dyrare system av linser till Iphone, men som också har riktigt bra glas och ger bilder nästan i klass med Iphones egna kamera.

Carson Hookupz

Men där Olloclip går loss på mer än tusenlappen kostar Carson Hookupz strax under 500 kronor, så vi kan ana att vi får göra avkall på saker som bildkvalitet i detta billigare alternativ. Det viktigaste, just bildkvalitén, återkommer vi till senare, men vi kan börja med att konstatera att vi får med en del användbara tillbehör i kartongen.

Missa inte: Bättre bilder direkt från din Iphone – vi testar Olloclip

Carson Hookupz
I paketet medföljer ett stativ, en putsduk, objektivet, en påse att förvara det i samt adaptern för att fästa objektivet på Iphone. Inget linsskydd medföljer, men den lilla påsen hjälper till att skydda det mot smällar.

Vi är tacksamma över att just ett stativ medföljer i paketet. Det här är nämligen ett teleobjektiv, och alla skakningar i händerna fortplantas snabbt och ger lätt en skakig bild. Så fort vi får möjlighet att ställa ned Iphone på något gör vi det, och då gärna med stativet som fästs direkt på själva objektivadaptern. Allt för att undvika rörelseoskärpa i största möjliga mån.

Carson Hookupz passar även till en Iphone Plus-modell, men hela bygget blir då något tungt. Stativet klarar att hålla upp tyngden men det är nätt och jämnt, framför allt kulleden vill gärna lossna om vi är oförsiktiga.

Objektivet ger hela sex gånger zoom. Imponerande, och det ger oss möjligheten att ta helt andra typer av bilder än vad vi annars kan ta med Iphone. Det vore dock bra om det också fanns andra typer av linser att köpa till, exempelvis fish-eye, makro och kanske även en kortare telezoom. Men vi kan inte se att Carson tillverkar några andra tillbehör till just detta system, så det finns helt enkelt inga möjligheter att bygga ut systemet.

Massor av zoom – godkänd kvalitet

Att montera objektivet är lite pilligt. Det kräver att vi passar in det precis rätt över kameran, men även när vi gjort det uppstår ett mellanrum på några millimeter mellan objektiv och kamera. Vi får räkna med lite vinjettering i kanterna, och antingen acceptera det eller redigera bort det i efterbehandlingen.

Carson Hookupz
En aning vinjettering i kanterna får vi leva med.

Det går att passa in objektivet även ovanför Iphone 7 Plus andra telezoom-kamera, och med en app som Procam går det dessutom att tvinga Iphone att använda sin tele-lins, vilket ger totalt 8x optisk zoom. Men resultatet blir sådär; Suddigt och knappt användbart.

Carson Hookupz
8x zoom med Iphone 7 Plus andra kamera, men njaa.. Kvalitén brister.

Bäst är att hålla sig till Iphones vanliga kamera. Då blir bilderna om inte jättebra så i alla fall klart godkända. Det är inte riktigt samma nivå som Olloclip, men det är åtminstone fullt användbart. Någonstans måste dock priset ta ut sin rätt – både glaset och hela konstruktionen känns lite billigare.

Klicka på bilden nedan för att se den i en större version!

Carson Hookupz
Visst går det att ta fina bilder, med perspektiv som annars kräver en systemkamera. Men det gäller att vara stadig på handen.

Bilderna blir inte knivskarpa och förvränger dessutom bilden en del ut mot kanterna. Färgerna känns ibland lite bleka och beroende på hur vi placerat objektivet uppstår ibland ett irriterande blänk. Bra är ändå att vi kan justera fokuseringen med en ring på objektivet, precis som på ett ”riktigt” objektiv.

Missa inte! Dxo One: Tillbehören gör den till en Gopro för lightning-porten

Carson Hookupz

Carson Hookupz låter oss ta bilder med perspektiv som annars inte skulle vara möjliga med en Iphone, inte ens med en Iphone 7 Plus och dess bättre optiska zoom. Den gör det varken med övertygande kvalitet eller användarvänlighet men det sker till en rätt billig peng. Och det är roligt för fotointresserade som gärna testar gränserna för vad som är möjligt att göra med en vanlig Iphone.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning