Itunes är nog ett av Apples mest ogillade program, någonsin. Det är stort, klumpigt och långsamt. Kan vi undvika att använda Itunes gör vi det gärna. Hemskt gärna.

Mycket av det vi gör med våra Iphones och Ipads idag kräver heller inte Itunes särskilt ofta. Säkerhetskopiering kan vi sköta via Icloud. Appar, musik och annat innehåll laddar vi ned direkt till telefonen – om ens det, strömmat material är förstahandsvalet för de flesta i dag. Behovet av att synkronisera med en Mac (eller pc) är numera mindre, nästan obefintligt.

Missa inte: Här är alla briljanta nyheter att se fram emot i IOS 11

Men ibland behöver vi ändå flytta media till våra IOS-prylar, och då upptäcker vi att det är nästan oförklarligt svårt. Airdrop finns, men det fungerar inte alltid, och omvägen via Itunes undviker vi hemskt gärna. Dessutom är Itunes rätt kinkigt sett till vilka filformat det hanterar, så ofta måste vi konvertera filerna först.

Waltr 2
Handhavandet är enkelt. Allt vi behöver göra är att dra och släppa en eller flera filer (även av olika typer) rakt på programmet, och konvertering och överföring startar omedelbart.

Och det är där Waltr vill komma in i din värld. Det är helt enkelt ett program som flyttar media – bilder, videor, e-böcker, pdf:er, ringsignaler med mera – till vår IOS-enhet. Överföringen kan ske antingen via usb-kabel eller trådlöst via wifi. Rätt snabbt går det också, upp till två gigabyte per minut om vi använder usb-kabel mellan dator och IOS-enhet.

Waltr 2

Vi testar att överföra ett gäng videofiler på totalt 2,11 GB. Det går på nästan två och en halv minut, så Waltrs uppgifter verkar inte vara alltför långt från sanningen. All media hamnar dessutom på rätt plats i mobilen tack vare vad Softorino, företaget bakom Waltr, kallar för Automatic Content Recognition (acr). Waltr vet helt enkelt vad den överför; Video hamnar i Video-appen, e-böcker och pdf:er i Ibooks, och musik kan till och med kännas igen av Apple Music och importeras korrekt dit.

Acr fungerar överlag bra, men tyvärr hämtar det inte alltid rätt metadata till filerna. Några av de videor vi överför förblir grå rutor i video-appen, även om rätt namn lyckligtvis hänger med. Överhuvudtaget fungerar hanteringen av metadata opålitligt under våra tester. Dessutom vägrar Waltr överföra jpg-filer, varenda gång vi testar. Varför blir vi inte bli kloka på, alla andra filformat klarar den av utan problem.

Waltr ska även klara av att överföra filer trådlöst över wifi, åtminstone i teorin. Just wifi-överföring befinner sig fortfarande i betastadiet och programmet varnar för att funktionen kan vara opålitlig.

Det märker vi. Waltr lyckas aldrig hitta vår Iphone, och då testar vi på flera olika nätverk. Framtida uppdateringar lär förbättra denna beta-funktion, tills vidare kan vi inte räkna med att det fungerar till hundra procent.

Bättre än Airdrop – Waltr 2 konverterar filerna blixtsnabbt

Utöver att vara en Itunes-ersättare kan Waltr även erbjuda funktionalitet som varken Itunes eller Airdrop har, nämligen riktigt kraftfull konvertering. När vi släpper en fil på programmet konverterar Waltr automatiskt den till ett filformat som IOS kan läsa, utan att vi behöver tänka på det. Att konvertering dessutom går riktigt snabbt gör oss bara ännu gladare.

Ett exempel; ljud-nörden som bara lyssnar på flac kan släppa dessa filer över Waltr som utan problem konverterar dem till alac (som IOS läser) utan någon nämnvärd kvalitetsförlust. Här ligger en verklig styrka i Waltr, att kunna överföra filtyper av alla dess sorter till våra Iphones och Ipads. Vi slipper använda Itunes, och vi slipper leta efter ett program som kan konvertera våra filer, för Waltr klarar det mesta.

Waltr 2
När filerna är överförda berättar Waltr 2 i vilken app vi kan hitta dem.

Intressant nog ska filöverföring fungera lika bra till en modern IOS-enhet som på en gammal Ipod, ja till och med den allra första Ipod från 2001. (Vi har dock bara haft möjlighet att testa på enheter som kör IOS 10 respektive IOS 11). Waltr känner igen i stort sett alla modeller av Ipod, så vi kan utan problem fylla en gammal Ipod Shuffle, Classic, Nano, vad som helst, med flac-filer, utan att ta omvägar via annan programvara. Det är kraftfullt och något få konkurrenter klarar. Alla filformat som stöds finns att läsa på Waltrs hemsida.

Och det finns massor av små men intressanta möjligheter här. Vi kan till exempel skicka med undertexter med en videofil som sedan även dyker upp i video-appen på IOS. Har vi en favoritlåt vi vill använda som ringsignal ändrar vi bara filändelsen från .m4a till .m4r, och vi behöver inte längre bry oss om IOS begränsning av ringsignaler till 30 sekunder. Och vilka ljudböcker som helst i formatet .m4b kan enkelt skickas direkt till Ibooks genom att släppa det över Waltr.

Allt detta gör oss ännu mindre beroende av Itunes, eller av andra konverteringsprogram för den delen. Waltr är lättare att använda än Itunes, och gör betydligt mer än Airdrop. Det är väldigt kraftfullt när det kommer till vissa funktioner, som konvertering av nästan vilka filformat som helst.

Läs också! Lumafusion: Den bästa videoredigeraren hittills för IOS

Är det en Itunes-ersättare? Ja, för många kan det absolut vara det. För andra är den lite för simpel (det finns till exempel inget sätt att radera filer i programmet, det måste vi göra direkt på enheten).

Och för en del är Waltr helt enkelt för dyrt. Waltr 2 kostar hela 39,95 dollar, ungefär 325 kronor. En rätt saftig prislapp, och om det är värt det beror helt på vad vi ska använda programmet till.

Den som ofta överför filer av olika slag till sina IOS-enheter (eller Ipods) kanske tycker att det är värt pengarna, inte minst för att slippa Itunes. För den som strömmar merparten av sin media är det knappast värt pengarna. Som tur är finns en 24 timmar lång gratisperiod, så den som är nyfiken kan testa och se om det passar ens egna behov.