Kameraappen i IOS 11

När Apple presenterade IOS 11 på WWDC handlade det huvudsakligen om nya funktioner du kan använda och designförändringar som det uppdaterade Kontrollcenter. Men Apple nämnde också en del tekniska förbättringar.

En sådan, som inte har uppmärksammats speciellt mycket men som lär göra stor nytta för många användare är att systemet nu får inbyggt stöd för det moderna videoformatet hevc (även kallat h.265) och bildformatet heif.

Läs också: Här är alla briljanta nyheter att se fram emot i IOS 11

Effektivare komprimering

Hevc är ungefär dubbelt så effektivt på att komprimera video som gamla avc (h.264). En video inspelad i formatet tar ungefär hälften så mycket utrymme på disk, vilket gör enorm nytta när vi pratar 4k-video som snabbt kan flera gigabyte i anspråk.

Heif å sin sida använder samma komprimeringsteknikeför att ta hälften så mycket plats som jpeg, men det är inte den enda orsaken att Apple har lagt till stöd för den. Formatet är ett så kallat containerformat, och varje fil kan innehålla flera bilder tillsammans med olika metadata. Det gör att en Iphone 7 Plus kan spara båda bilderna som sammanfogas för att skapa ett foto i porträttläge i samma fil, och du kan enkelt välja hur du vill visa den i efterhand. Live Photos får också nytta av formatet, genom nya möjligheter till redigering.

Om du i dag har ett bildbibliotek som tar upp större delen av din Iphones interna lagring har du alltså väldigt mycket (ledigt utrymme) att se fram emot i IOS 11.

Även i Mac OS High Sierra

Macanvändare kommer också få nytta av de nya formaten. Det är naturligtvis ett krav för att det ska fungera smidigt att jobba med både Mac och IOS, men det gör även nytta på egen hand för användare som inte har IOS-enheter (eller bara har en för gammal enhet). Macar har inte heller oändligt lagringsutrymme, speciellt inte alla bärbara som numera enbart har ssd.

Vilka enheter har stöd för de nya formaten?

För att spela in video och ta foton med hevc och heif krävs hårdvarustöd, annars har systemet ingen chans att hänga med. I praktiken krävs en A10 Fusion-processor eller senare, det vill säga Iphone 7, Ipad Pro (2017) och nyare enheter. För uppspelning räcker det med A9-processor för hårdvaruaccelerering, så Iphone 6s, senaste modellen av Ipad och gamla Ipad Pro klarar sig också. Äldre enheter kan spela upp hevc med mjukvara, vilket lär betyda att bara filmer med lägre upplösning kan spelas upp.

Macar med Skylake och senare har hårdvaruaccelererad hevc-kodning (både inspelning och uppspelning), och med Kaby Lake kan du spela upp video med 10-bitarsfärg.