Skaffa spelen

Det finns en rad butiker för att köpa spel för Mac, inklusive Apples Mac App Store. Men av flera orsaker är Steam både den största och bästa butiken. För det första ger en licens på ett spel på Steam alltid tillgång till både Mac- och Windowsversionen. Det finns också ett mycket rikare utbud, och Steams olika reor är kända för att göra det möjligt att bygga upp ett digert bibliotek utan att ruinera sig. Steam gör det också enkelt att lägga spelen, som ofta tar upp många gigabyte, på en extern hårddisk så att de slipper fylla Macens ofta lågt tilltagna interna lagring.

Playstation-spel på Mac
Playstation-spel på Macen? Nja, inte riktigt. Men du kan i alla fall använda handkontrollen.

Tillbehör – kan jag spela med handkontrollen från min spelkonsol?

Många spel gör sig bäst med mus och tangentbord. Det gäller till exempel populära Macspel som Civilization och Blizzards olika spel. Men det finns också många spel där en handkontroll passar bättre. Om du redan har handkontroller till en spelkonsol kan du i många fall använda dem även med Macen och slipper köpa nya. Men du kan även använda handkontroller ämnade för IOS som Steelseries Nimbus.

Sonys Dualshock 4, Microsofts Xbox One-handkontroll (den nyare modell från 2016 som har bluetooth) och Nintendos Switch Pro Controller fungerar alla tre med Mac OS utan några extra drivrutiner. Allt du behöver göra är att parkoppla med datorn i Systeminställningar -> Bluetooth. Handkontroller till Wii och Wii U fungerar däremot inte, åtminstone inte utan betydande strul. För äldre Playstation- och Xbox-handkontroller finns olika lösningar, till exempel med usb-adaptrar, men det är betydligt enklare med de moderna.

Handkontroller fungerar inte automatiskt i alla spel utan måste stödjas av utvecklaren, men numera fungerar det i de flesta spel där det är logiskt att spela med handkontroll (och där handkontroll fungerar i Windowsversionen).