Spel på Mac

”Mac är väl ingen speldator”. Hur ofta har du hört det? Förr i tiden var det något de flesta Macanvändare fick höra från sina Windowsanvändande bekanta, ofta med nedsättande ton. Men det var också ofta sant – även de spel som släpptes på Mac hade mycket sämre prestanda än på pc.

I dag ser det annorlunda ut. Mac har kommit igång lite bättre i spelsammanhang de senaste åren, inte minst bland utvecklarna själva som därför har större incitament att se till att spelen fungerar i Mac OS. Med allt kraftfullare prestanda även i Intels integrerade grafikkretsar krävs inte heller stora monster till stationära datorer för att faktiskt kunna spela någorlunda moderna spel. Och inte minst har utvecklingsplattformar som Unity och Unreal Engine gjort det mycket enklare för spelmakare att stödja Mac.

Det släpps dock fortfarande en hel del spel som enbart kommer till Windows och konsoler. Ofta kan Macanvändare ta sig runt det hindret utan att köpa en spel-pc eller konsol.

Datorkrav – så mycket räcker din Mac till

Spel är allt som oftast resurskrävande applikationer. Häftig grafik, smarta ai-motståndare och realistiska ljud- och fysikeffekter kan få processor och grafikkort att jobba för fulla muggar. Apples designfokus ligger inte på att maximera prestanda utan snarare att maximera nytta, vilket inte alltid rimmar med prestandakrav i spel.

De senaste åren har mindre tillverkningsteknik för processorer lett till betydligt högre effektivitet – prestanda per watt – vilket gör att en Mac med integrerad Intel-grafik idag är många gånger snabbare i spel än för bara några år sedan. Tittar du på systemkraven för olika spel på till exempel Steam kan du se hur väl din dator står sig. Du kanske får nöja dig med grundinställningar, men med en någorlunda ny Mac kan du spela de flesta spel som släpps för Mac även om det inte blir med 4k-upplösning och ultra-inställningar.

Egpu

Egpu ger nya möjligheter

För den som redan har en Mac och vill spela lite häftigare spel har Apples lansering av fullt stöd för egpu gjort det betydligt enklare. Så länge du har en Mac med thunderbolt 3 och Mac OS 10.14 Mojave eller senare kan du ansluta nästan vilken egpu-låda som helst med de flesta AMD-grafikkort till datorn.

En Razer Core X och ett Radeon RX 5700 kostar till exempel omkring 7 000 kronor och förvandlar datorn till en riktigt kapabel spelmaskin.

Läs mer: 10 frågor om externa grafikkort – förvandla din bärbara till ett spelmonster

Overwatch
En del spel – som Blizzards Overwatch – finns bara för Windows och då blir du så illa tvungen att installera det.

Windows eller inte?

På tal om Windows: Hur är det egentligen, är det bättre att installera Windows med Boot Camp och spela där?

Svaret är inte entydigt och beror på dina omständigheter. I äldre spel finns nästan alltid en tydlig prestandaskillnad som huvudsakligen beror på Apples uråldriga implementering av opengl, som inte har en suck jämfört med Windows Directx. Moderna spel som utnyttjar Apples nya Metal-ramverk ligger mycket närmre sina Windows-kusiner med Directx 12 eller Vulkan.

I vissa situationer kan det dessutom fungera riktigt bra att spela via en virtuell pc eller med Wine eller Crossover. Med det föregående behöver du både en Windowslicens och licens på programmet. Lyckas du få till installationen med Wine är det enda du behöver själva spelet.

En annan anledning till att installera Windows med Boot Camp är att du då kan använda Nvidia-grafikkort med epgu. Nvidia har fortfarande inte släppt drivrutiner för Mojave och det är oklart om det någonsin kommer, så det är tryggast att skaffa AMD-kort. Men eftersom Nvidias kort ofta är snabbare kan det ändå vara ett alternativ för den som inte vill ha flera datorer men ändå vill kunna spela spel i 4k. Kom bara ihåg att det inte är säkert att du någonsin kommer kunna dra nytta av kortet i Mac OS.

Så spelar du pc-spel på Mac: Bästa, billigaste och enklaste knepen