Mer gaming på Mac


Det fanns en tid då många klassade spel och Mac som olja och vatten. Det gick helt enkelt inte ihop. Även när prestandan fanns där saknades själva spelen. Nu för tiden är det inte lika illa ställt, mycket tack vare att spelmotorer som Unreal Engine och Unity stödjer Mac. Välj ett slumpmässigt indie-utvecklat spel på Steam och sannolikheten är hyfsat hög att det fungerar på Mac. Så var det inte alls förr i tiden då bara runt ett av tio spel nådde Mac.

Apple Arcade har också gett en färsk källa till bra spel utan mikrotransaktioner som i de flesta fall inte kräver så värst mycket dator. Många av dem kan du dessutom spela med handkontroll.

Om du går i köptankarna på en ny Mac och tycker om att spela spel då och då kan du använda den här guiden för att se vad de olika modellerna går för.

Grafikkortet viktigast – eller?

Fram tills nu har det viktigaste för spelsugna varit hur kraftfull gpu en dator har, så också för Mac. Modeller utan fristående grafikkretsar från Nvidia eller AMD, med enbart Intels integrerade kretsar, har helt enkelt inte varit kapabla att spela några spel.

I dag ser det dock annorlunda ut, av tre orsaker. För det första är Intels integrerade kretsar betydligt kraftfullare. Speciellt Iris Pro, men även Iris Plus.

För det andra har egpu till slut blivit en fullt gångbar lösning för dig som vill ha mer kraft för grafiktunga applikationer som spel. Med Mac OS Mojave finns inbyggt stöd för egpu via thunderbolt 3. Det gör att till exempel 13-tums Macbook Pro med en egpu hemma på skrivbordet kan vara ett nog så vettigt alternativ till en 16-tummare, eller en Mac Mini med egpu till en stor Imac.

Utöver dessa förändringar i själva Macarna har streamingtjänster för spel som Nvidia Geforce Now och Google Stadia gjort det möjligt att spela häftigare spel även på små lättviktiga laptops utan mycket till egen kraft. Med en snabb internatanslutning fungerar det riktigt bra, och alla tusenlappar du kan spara på att slippa köpa en speldator kan du lägga på bra spel och streamingtjänsten istället.

Spel på Macen

Bästa Macarna för spel

Imac 5K
Imac 5K har länge varit den Mac som ger mest prestanda för pengarna, om du inte behöver en laptop och framför allt om du gillar enkelheten med en dator som levereras med i princip allt du behöver. Bara skärmen är värd mycket, och sedan uppdateringen 2019 har den bara blivit bättre med vassa grafikkort och snabba processorer som klarar kylningen förvånansvärt bra för att sitta i en så pass gammal design.

Men Imac är inte rätt dator för alla, och inte alltid den bästa för spel även vid en pris/prestanda-jämförelse. Här är några andra vettiga alternativ:

Imac 4K
Sedan en tid tillbaka har även den mindre Imac-modellen med 21,5-tumsskärm och 4k-upplösning dedikerad grafikkrets, Radeon Pro 555X, Pro 560X eller Pro Vega 20. Det är inte lika kraftfulla chipp som i 5K-modellen, men så kostar den också betydligt mindre. Den tar även betydligt mindre plats på skrivbordet, vilket kan vara en begränsning för vissa.

Mac Mini + egpu
Minstingen i Macfamiljen är inte mycket att ha för spel på egen del, men anslut en egpu med ett rejält grafikkort och vips kan den stå sig mot till och med Mac Pro. Den största fördelen med den här lösningen är att du kan köpa datorn och egpu-chassit en gång och behålla dem i många hår, samtidigt som du uppgraderar grafikkortet då och då om det behövs. I dag kan du skaffa till exempel Radeon RX 580 eller 5700 XT, som håller jämna steg med det bästa du kan få i Imac, och om 2–3 år kan du sedan uppgradera till något betydligt snabbare (och säkert med raytracing och andra nya tekniker).

13-tums Macbook Pro
Med Intel Iris Plus-grafik är uppgraderade 13-tums Macbook Pro helt okej om du inte spelar några riktigt tunga titlar men ändå vill kunna lira de flesta Apple Arcade-spel, Minecraft och annat. Du kan så klart ansluta en egpu även till denna. Det kostar mindre än 16-tums Macbook Pro och ger bättre grafikprestanda när du sitter vid skrivbordet.

Mac Pro är så klart kapabel till vilka spel som helst, men den är så vansinnigt dyr att den knappast är aktuell för någon hemanvändare. Dessutom kan du få minst lika hög spelprestanda till bråkdelen av priset med en pc, och kan lägga mellanskillnaden på till exempel en 16-tums Macbook Pro för vardagsanvändandet. Om du nu råkar ha såna pengar till övers för datorköp.