Mer gaming på Mac


Det fanns en tid då många klassade spel och Mac som olja och vatten. Det gick helt enkelt inte ihop. Även när prestandan fanns där saknades själva spelen. Nu för tiden är det inte lika illa ställt, mycket tack vare att spelmotorer som Unreal Engine och Unity stödjer Mac. Välj ett slumpmässigt indie-utvecklat spel på Steam och sannolikheten är hyfsat hög att det fungerar på Mac. Så var det inte alls förr i tiden då kanske 80–90 procent av spelen enbart släpptes för Windows.

Om du går i köptankarna på en ny Mac och tycker om att spela spel då och då kan du använda den här guiden för att se vad de olika modellerna går för.

Grafikkortet viktigast – eller?

Fram tills nu har det viktigaste för spelsugna varit hur kraftfull gpu en dator har, så också för Mac. Modeller utan fristående grafikkretsar från Nvidia eller AMD, med enbart Intels integrerade kretsar, har helt enkelt inte varit kapabla att spela några spel.

Idag ser det dock annorlunda ut, av två orsaker. För det första är Intels integrerade kretsar betydligt kraftfullare. Speciellt Iris Pro, men även Iris Plus.

För det andra har egpu till slut blivit en fullt gångbar lösning för dig som vill ha mer kraft för grafiktunga applikationer som spel. Med Mac OS Mojave finns inbyggt stöd för egpu via thunderbolt 3. Det gör att till exempel 13-tums Macbook Pro med en egpu hemma på skrivbordet kan vara ett nog så vettigt alternativ till en 15-tummare, eller en Mac Mini med egpu till en stor Imac.

Spel på Macen

Bästa Macarna för spel

Oavsett ovanstående är det några Macmodeller som sticker ut med betydligt bättre prestanda:

  • 15-tums Macbook Pro. Pris: från cirka 26 000 kronor.
  • Imac 4K. Pris: från 16 500 kronor.
  • Imac 5K. Pris: från 22 800 kronor.
  • Imac Pro. Pris: från cirka 53 000 kronor.

Alla dessa har idag sexkärniga processorer (eller mer) och tillgång till AMD Vega-grafik, som tillval eller standard (Imac Pro). Det gör att de klarar betydligt tyngre spel än sina småsyskon utan egpu.

Imac Pro är i särklass bäst, men kostar också betydligt mer än vad som är vettigt att spendera på en Mac bara för att kunna spela tyngre spel. En Imac 4K eller Mac Mini med Vega 56 i en egpu kommer inte ligga speciellt långt efter Imac Pro i de flesta spel.

27-tums Imac är förmodligen den Mac som ger mest speldator för pengarna och är en bra allrounddator med sin fantastiska 5k-skärm.

Men faktum är att en Mac Mini med egpu är minst lika snabb och kostar mindre än flera av dessa. Om du nöjer dig med 8 gigabyte minne och 256 gigabyte lagring (spelen får ligga på en extern hårddisk) kostar datorn från 13 750 kronor med sexkärnig processor. Lägg på en en egpu med Vega 56 för 7 000 och du landar på 20 750 kronor. Det är mindre än grundmodellen av Imac 5K, så om du redan har skärm, mus och tangentbord kan det vara ett bra alternativ och mer uppgraderingsbart i framtiden.

Senare i år väntas Apple även lansera en helt ny Mac Pro som lär slå alla andra modeller med hästlängder, men den kommer förmodligen också kosta så mycket att enbart Macanvändare med onödigt mycket pengar kan unna sig en bara för att spela spel.