Spela på Mac – här är modellerna som är bäst lämpade

Det fanns en tid då många klassade spel och Mac som olja och vatten. Det gick helt enkelt inte ihop. Även när prestandan fanns där saknades själva spelen. Nu för tiden är det inte lika illa ställt, mycket tack vare att spelmotorer som Unreal Engine och Unity stödjer Mac.

Om du går i köptankarna på en ny Mac och tycker om att spela spel då och då kan du använda den här guiden för att se vad de olika modellerna går för.

Spel på Macen

Grafikkortet viktigast – eller?

Fram tills nu har det viktigaste för spelsugna varit hur kraftfull gpu en dator har, så också för Mac. Modeller utan fristående grafikkretsar från Nvidia eller AMD, utan enbart Intels integrerade kretsar, har helt enkelt inte varit kapabla att spela några spel.

I dag ser det dock lite annorlunda ut, av två orsaker. För det första är Intels integrerade kretsar betydligt kraftfullare. Speciellt Iris Pro, men även Iris Plus.

För det andra har egpu blivit en allt mer gångbar lösning för de som verkligen vill ha mer kraft och vill använda den i Macen. Mac OS High Sierra kommer snart ha fungerande inbyggt stöd för egpu via thunderbolt 3, och redan nu kan du använda det med ett enkelt litet hack. Det gör att till exempel 13-tums Macbook Pro med en egpu hemma på skrivbordet kan vara ett nog så vettigt alternativ till en 15-tummare eller en stor Imac.

Spel på Macen

Bästa Macarna för spel

Oavsett ovanstående är det några Macmodeller som sticker ut med betydligt bättre prestanda:

Fyrkärniga processorer och snabbare grafikkretsar gör att de här modellerna klarar att köra betydligt tyngre spel än sina småsyskon utan att skaffa en egpu.

Imac Pro är i särklass bäst, men kostar också betydligt mer än vad som är vettigt att spendera på en Mac bara för att kunna spela tyngre spel. En Imac 4K med ett Geforce GTX 1080 Ti i en egpu kommer inte ligga speciellt långt efter Imac Pro i de flesta spel.

27-tums Imac är förmodligen den Mac som ger mest speldator för pengarna och är en bra allrounddator.

Kommande modeller

Det är så klart vanskligt att sia om framtiden, men med en tydlig brasklapp om att bara Apple vet vad Apple kommer släppa kan vi ända spekulera lite.

  • Mac Pro – Apple har utlovat en ny Mac Pro, som kommer bli modulär och uppgraderingsbar, vilket vi får anta betyder pci-express-kortplatser och möjligheten att köpa nya snabbare grafikkort. Men priset lär bli astronomiskt.
  • Mac Mini – Apple har flera gånger gett nytt hopp om en uppdaterad Mac Mini, och kombinationen av Intels moderna processorer och thunderbolt 3 gör att en sådan mycket väl kan bli ett riktigt bra alternativ för de som vill komma undan lite billigare.