Varför välja något annat än Apples egna tangentbord? Det är bra tangentbord med stabila tangenter, och det skadar inte att de även är snygga och stilrena.

Men, det finns alternativ värda att kika närmare på. Kanex Multisync Premium Slim Keyboard för Mac och IOS är det långa namnet på ett slimmat men fullstort tangentbord (dock utan numerisk del) tänkt för Mac-användare. Och det är framför allt tre saker som gör det här till ett intressant alternativ för den som egentligen kanske sneglade på Apples tangentbord.

  • Bakgrundsbelysning – inga externa tangentbord från Apple erbjuder detta, och nog är det skönt när vi jobbar i mörkare miljöer.
  • Multisynk! Med det här tangentbordet behöver du inte köpa ett separat till Ipaden, tangentbordet har specialtangenter för IOS kommer ihåg upp till fyra enheter.
  • Kanex Multisync Premium är billigare än Apple Magic Keyboard, 396 kronor billigare för att vara mer exakt.
Kanex Multisync Premium Slim

Läs också: 19 främsta tangentborden för Mac – här hittar du det som passar dig bäst

Billigare, med bra skriv- och kvalitetskänsla

För det nästan 400 kronor lägre priset får vi ett tangentbord med en hel del kvalitetskänsla. Det är ett fint, stabilt tangentbord i aluminum med snyggt avfasade kanter. Men visst, det är inte riktigt Apple-nivå. Magic Keyboard är fortfarande ohotad etta när det kommer till ren och skär kvalitetkänsla. Kanex-bordet har en del synliga skruvar här och var, och det verkar inte vara gjutet ur ett block aluminium, utan snarare någon typ av aluminiumbeklädd plast.

Kanex Multisync Premium Slim

Men nu är vi petiga. Kvaliteten är mer än godkänd och bättre än de flesta tredjeparts-alternativ vi testat – mycket bättre än Kanex stora, vita, plastiga tangentbord vi testade för några månader sedan.

Läs också! Kanex Multisync: Kan den plastiga "kopian" klå Apples tangentbord?

Ännu viktigare är hur det känns att skriva på, och där är tangentbordet inte många steg efter Magic Keyboard. Vi föredrar fortfarande Apples tangenter i senaste generationen Magic Keyboard, men vi kan absolut se att vissa föredrar Kanex variant istället. Tangentbordet är ordentligt slimmat och ligger i en bra vinkel på bordet.

Tangenterna är sköna och släta och dessutom otroligt stabila. Hela tangentbordet ger en skönt stum återkoppling. Skrivkänslan kan utan tvekan jämföras med förra generationen Macbook Pro, även gällande slaglängd på tangenterna. Kanex Multisync Premium hör till ett av de bästa tredjepartalternativen bland tangentbord för Mac-användare vi har testat.

Ett par minusposter är ändå viktiga att ha med i beräkningen. Dels ser det lite plottrigt ut med en mängd symboler här och var (på Apples tangentbord slipper vi vår nordiska grannars varianter av å, ä och ö), dels är enter-tangenten på amerikanskt vis bara en rad hög. Det är lite trist och kräver lite tillvänjning.

Kanex Multisync Premium Slim
Kanex Multisync och en Macbook Pro.

En annan sak som vi kliar vi oss lite i huvudet över är varför funktionstangenten och control har bytt plats med varandra. Lyckligtvis sitter command-knappen där vi förväntar oss den. Vi saknar också genvägar till Exposé samt Launch Center, nu sitter där istället hem- och sök-knappen till IOS.

I övrigt har vi inga problem att snabbt komma upp i en bekväm skrivhastighet på tangentbordet. Vi har testat många tangentbord och skrivit många, många tusen tecken, och när det kommer till skrivkänsla levererar Kanex Multisynk Premium.

Ett tangentbord för alla enheter

På baksidan av kartongen står det ”Made for Macs”, för att ytterligare påminna oss om att det här är tillverkat med Mac-användare i åtanke. Alla specialtangenter vi är vana med från Mac finns här, men faktum är att det går lika bra att använda det som ett fullstort, rejält tangentbord till sin Ipad också.

Det finns fyra specialtangenter för IOS, placerade på översta raden; hem-knappen, sök, en tangent för att ta fram det virtuella tangentbordet, samt en Siri-knapp. Även tangenterna för musikuppspelning, volym, samt ljusstyrka går att använda i IOS.

IOS-knapparna är bra att ha, och vi skulle gärna skriva längre texter eller gå igenom mailkorgen med en Ipad när vi har det här tangentbordet till hands. En liten påse att förvara tangentbordet i medföljer, vilket ytterligare föreslår att vi skulle kunna vilja använda det som ett bärbart tangentbord till vår Ipad.

Kanex Multisync Premium Slim

Här hjälper också multisynk-möjligheten en hel del. Tangentbordet kommer ihåg fyra olika enheter, Mac såväl som IOS (Android samt Windows också för den delen) och att byta mellan enheterna går på max ett par sekunder efter att vi har parkopplat dem en första gång.

Det gör det här tangentbordet till ett självklart val före Apples variant om vi till exempel gärna jobbar med både Mac, Ipad och kanske Iphone på skrivbordet, eller om vi har två Macar men bara vill ha ett tangentbord till dem. IOS-tangenterna och den kompakta formen gör att vi skulle kunna ha tangentbordet på skrivbordet när vi jobbar med Macen hemma, för att sedan enkelt kunna stoppa ned det i väskan tillsammans med en Ipad när vi ska iväg. Ett par knapptryck parkopplar då ett fullstort och bekvämt tangentbord till paddan på nolltid.

Kanex Multisync Premium Slim

Att Kanex Multisynk Premium är bakgrundsbelyst kan vara skäl nog att välja detta före Magic Keyboard. Belysningen kan justeras i två steg och tangenterna är jämnt belysta. Inte riktigt som på senaste generationens Macbook Pro, som ju har extremt jämnt belysta tangenter, men Kanex tangentbord kan återigen mäta sig med förra generationen Macbook Pro. Tillräckligt jämnt helt enkelt, och nog är det skönt att kunna slå igång belysningen när vi jobbar i mörkare miljöer.

Läs också! Lumafusion: Den bästa videoredigeraren hittills för IOS

Det inbyggda, uppladdningsbara batteriet är 750 milliamperetimmar stort och ska räcka till ett halvårs användande – något som vi inte haft möjlighet att kontrollera. Flitigt användande av bakgrundsbelysningen lär förkorta denna tid, men tangentbordet är enkelt att ladda upp igen. Det laddas precis som Magic Keyboard genom en port längst fram på tangentbordet, porten är dock mikro-usb och inte lightning. En kabel medföljer i kartongen.

Betyg: 4 av 5
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning