Fram till IOS 11 fanns en funktion i IOS kallad begränsningar som gjorde att du enkelt kunde låsa vissa funktioner i Iphone och Ipad så att till exempel dina barn inte skulle råka radera appar eller göra något annat.

Med IOS 12 försvann begränsningar och ersattes av Skärmtid där samma möjligheter att lägga till olika begränsningar finns. Du kan ställa in en lösenkod till Skärmtid, som fungerar precis som för begränsningar och krävs för att göra inställningar och ge extratid om utsatt skärmtid har uppnåtts för en app.

Om du glömmer koden till Skärmtid kan du få problem om du har gjort inställningar för att till exempel förbjuda appinstallationer eller annat. Som tur är går det att få tillbaka lösenkoden, men hur du gör det skiljer sig från hur det fungerade i IOS 11 och tidigare.

Itunes-backup

Så återfår du koden på IOS 12

För att få tillbaka din kod till Skärmtid behöver du en krypterad backup med Itunes. Om du i dagsläget gör säkerhetskopior till Icloud måste du skapa en med Itunes.

  1. Öppna Itunes och klicka på den lilla ikonen för din enhet längst upp till vänster.
  2. Se till att Kryptera Iphone/Ipad-säkerhetskopian är ikryssat.
  3. Klicka på Säkerhetskopiera nu. Vänta tills den är klar.

Ladda sedan ner programmet Pinfinder. Det är fritt (öppen källkod) och ett av få som fungerar med IOS 12.

Pinfinder

Kör Pinfinder, som öppnas i Terminal, och fyll i lösenordet till Itunes säkerhetskopior när programmet frågar efter det. Programmet håller sedan på ett tag, upp till några minuter, och till slut dyker en lista över backuper upp där Skärmtid-lösenkoden står till höger.

IOS 13 sätter käppar i hjulen

Apple gjorde en ändring i IOS 13 som gör att lösenkoden till Skärmtid inte längre följer med i nyckelringen när du säkerhetskopierar enheten. Det innebär att du inte kan använda Pinfinder som ovan för att extrahera koden från en backup.

Vi har sett rapporter om att det fortfarande kan fungera om Skärmtid aktiverades på IOS 12 och du inte har ändrat koden efter uppdateringen till IOS 13. Koden ser i det fallet ut att ligga kvar i den data som backas upp, och du kan få fram den som tidigare. Om du har en gammal backup kvar på datorn från innan du uppdaterade till IOS 13 och inte har ändrat koden sedan dess bör du kunna få fram den från den också.

Programmet Iphone Backup Extractor från Reincubate är det enda vi hittar som kan nollställa koden även i IOS 13 och oavsett om du ställde in den före eller efter uppdateringen. Funktionen finns bara i premiumversionen som kostar mellan cirka 480 och 950 kronor beroende på för hur många enheter och Icloud-konton du behöver en licens.

Vi rekommenderar att du först gör en ny backup av telefonen för säkerhets skull (med Finder i Catalina eller Itunes i tidigare versioner, se till att kryptera säkerhetskopian är ikryssat).

Iphone Backup Extractor

För att ta bort koden öppnar du programmet, ansluter telefonen i fråga och väljer den i listan till vänster. Klicka på Utilities i högra delen av fönstret och välj Screen Time Passcode. Programmet ber dig nu stänga av Hitta min Iphone i inställningarna på telefonen. Klicka sedan vidare så tas koden bort och din Iphone eller Ipad startar om.

När den har startat igen måste du gå igenom samma inställningar som du gör efter en ominstallation av IOS. Men ingenting har tagits bort så det är bara att trycka Fortsätt på varje sida (eller ”använd inte” om det är något alternativ du inte använde innan heller). När den frågar om du vill föra över data från en backup eller annat väljer du att inte flytta något – oroa dig inte, allt ligger kvar som tidigare.

När vi testar fungerar det här perfekt och Skärmtid-koden tas bort. Vi kan aktivera funktionen igen efter och välja en ny kod utan problem. Om det är värt pengarna får du avgöra själv.

IOS 13.3 har ny funktion som kan hjälpa

Om du aktiverar Skärmtid efter att ha uppdaterat till IOS 13.3 eller Mac OS 10.15.2 kommer systemet i vissa fall fråga om du vill ställa in ett Apple ID för återställning. Om du gör det skapas en koppling mellan Skärmtid och ditt Apple ID som gör det möjligt att nollställa koden om du har glömt den (eller om någon annan lyckas ändra den).

Här ska du så klart använda ditt eget Apple ID och inte ditt barns, om du håller på att aktivera Skärmtid på ett barns enhet. Annars kan barnet själv nollställa koden.

Återställ med Apple ID

Har du väl lagt till ditt Apple ID kan du välja Glömt lösenkoden istället för att fylla i koden när du försöker stänga av Skärmtid.

Varför frågan om du vill koppla ett Apple ID till Skärmtid inte dyker upp för alla användare har vi tyvärr inget svar på i dag, men eftersom funktionen är så pass ny hoppas vi att Apple släpper ett supportdokument som visar exakt hur det fungerar.