Fram till IOS 11 fanns en funktion i IOS kallad begränsningar som gjorde att du enkelt kunde låsa vissa funktioner i Iphone och Ipad så att till exempel dina barn inte skulle råka radera appar eller göra något annat.

I nya IOS 12 har begränsningar försvunnit och ersatts av Skärmtid där samma möjligheter att lägga till olika begränsningar finns. Du kan ställa in en lösenkod till Skärmtid, som fungerar precis som för begränsningar och krävs för att göra inställningar och ge extratid om utsatt skärmtid har uppnåtts för en app.

Om du glömmer koden till Skärmtid kan du få problem om du har gjort inställningar för att till exempel förbjuda appinstallationer eller annat. Som tur är går det att få tillbaka lösenkoden, men hur du gör det skiljer sig från hur det fungerade i IOS 11 och tidigare.

Itunes-backup

Så återfår du koden

För att få tillbaka din kod till Skärmtid behöver du en krypterad backup med Itunes. Om du i dagsläget gör säkerhetskopior till Icloud måste du skapa en med Itunes.

  1. Öppna Itunes och klicka på den lilla ikonen för din enhet längst upp till vänster.
  2. Se till att Kryptera Iphone/Ipad-säkerhetskopian är ikryssat.
  3. Klicka på Säkerhetskopiera nu. Vänta tills den är klar.

Ladda sedan ner programmet Pinfinder. Det är fritt (öppen källkod) och ett av få som fungerar med IOS 12.

Pinfinder

Kör Pinfinder, som öppnas i Terminal, och fyll i lösenordet till Itunes säkerhetskopior när programmet frågar efter det. Programmet håller sedan på ett tag, upp till några minuter, och till slut dyker en lista över backuper upp där Skärmtid-lösenkoden står till höger.