Begränsningar i IOS

Begränsningar är en smart funktion i IOS som gör att du kan låsa vissa funktioner, som att radera appar och använda Safari, med en separat pinkod. Det är användbart för att till exempel låta ett litet barn leka med en Ipad utan att råka bli av med några viktiga appar.

Men om du ställde in begränsningar för länge sedan och plötsligt upptäcker att du behöver ändra en inställning kanske du har glömt koden. Till skillnad från lösenkoden till IOS som du verkligen måste komma ihåg finns det flera sätt att komma runt begränsningar utan att behöva nollställa din Iphone eller Ipad.

Testa dig fram

Om du har ett hum om vad det kan vara kan du helt enkelt testa en massa koder för hand. Om du stöter på en tidsbegränsning mellan försök kan du kringgå det genom att ställa fram systemklockan i Inställningar -> Allmänt -> Datum och tid. Vi har testat på IOS 10.3.2 och än så länge fungerar det att göra så. Om du känner på dig att koden till exempel innehöll siffrorna 1578 i någon ordning eller var någons födelsedag kan det här vara ett vettigt sätt att hitta den.

Hacka koden med backup

Det lite mer omständliga sättet som definitivt kan hitta koden utnyttjar det faktum att koden är lagrad (krypterat) bland inställningarna i IOS och sparas i backuper.

Hitta koden i backup
Foto: SkärmdumpImazing är ett av de program som kan öppna IOS-backuper och visa hela filsystemet.

Börja med att göra en backup av enheten med Itunes. Enklast är sedan att använda ett program som Imazing, Anytrans eller Ibackupbot, då dessa kan öppna krypterade backuper och har inbyggda utforskare för filsystemet. Öppna din backup och visa filsystemet. Gå sedan till HomeDomain -> Library -> Preferences och leta upp filen com.apple.restrictionspassword.plist. Öppna den filen med BBEdit eller en annan textredigerare.

Gå sedan till ios7hash.derson.us och fyll i koderna som ligger under RestrictionsPasswordKey och RestrictionsPasswordSalt från filen i fälten med samma namn på sidan. Tryck sedan på Search for Code och vänta tills den är klar. Det kan ta en stund om du inte har en aning om var du ska börja söka. Sökningen utförs direkt i din webbläsare med javascript och inget skickas till någon server.

När scriptet har hittat rätt kod avbryts sökningen och en dialogruta dyker upp med koden. Sedan kan du antingen lägga koden på minnet ordentligt, skriva ner den på någon säker plats, eller byta till en bättre kod.