Fibaro Door / Window Sensor är en Homekit-kompatibel sensor som vet om vi glömt till exempel dörrar eller fönster öppna.

Funktionen är egentligen väldigt enkel, Fibaros dörrsensor är helt enkelt en magnetkontakt i två delar. Vid installationen fästs de två delarna så att de sitter tätt mot varandra på varsin rörlig del, förslagsvis dörrkarmen och själva dörren. Viktigt är att inte montera de två delarna mer än fem millimeter ifrån varandra i stängt läge. När de två delarna tappar kontakten med varandra, för att dörren eller fönstret öppnas, skickas en notis till vår Iphone eller Apple Watch.

Fibaro Door & Window Sensor

Installationen är för övrigt väldigt enkel, den också. Vi behöver Fibaros egen app vid installationen, men kan sedan förlita oss på IOS Hem-app om vi föredrar den.

Läs också! Netatmo Healthy Home Coach: Få koll på inomhusluften med Homekit

Sensorn är tillverkad i samma vita, rätt snygga plast som Fibaros övriga Homekit-sensorer (Fibaro Motion Sensor respektive Flood Sensor) men denna sensor finns också att köpa i sex ytterligare färger, så sensorn borde smälta in väl mot de flesta omgivande material i många hem.

Håll koll på inbrottstjuvarna, husdjuren eller kakburken

Givna användningsområden för Fibaros dörr- och fönstersensor är dels för att försäkra oss om att vi inte glömt stänga dörrar eller fönster, dels kan det fungera som en typ av inbrottsskydd. Om en dörr öppnas när vi inte är hemma kan det var ett tecken på att något inte står rätt till… I sensorn finns dessutom ett larm som tjuter om någon skulle upptäcka och försöka ta bort sensorn från sin plats.

Fibaro Door & Window Sensor
När dörren stängs kommer en notis i mobilen – om vi vill, notiserna går givetvis att stänga av.

Men sensorn kan monteras på egentligen vad som helst som har en liknande konstruktion som en dörr eller fönster. Kanske vill vi hålla koll på kattluckan, medicinskåpet, en grind eller varför inte kakburken?

Tack vare automatiseringsmöjligheter i Homekit kan vi även använda den för att aktivera scener i hemmet. Monterar vi dörrsensorn på ytterdörren skulle sensorn kunna trigga en Välkommen hem-scen; Kanske tända fönsterlampor och dra upp temperaturen i köket lite. Eller så kan vi använda dörrsensorn som ett väldigt enkelt system för att styra belysningen: Låt Homekit tända lamporna i förrådet när du öppnar dörren dit – och släck lamporna när vi stänger dörren igen.

Fibaro Door & Window Sensor
Fibaros app till vänster, Hem-appen i IOS till höger.

Homekit-stöd ger också Siri-stöd. När är allt är installerat och klart kan vi ställa en enkel fråga till Siri – är balkongdörren öppen? Det går relativt snabbt att få svar, men för att Siri över huvudtaget skulle förstå vad vi pratade om var vi tvungna att i Hem-appen ändra sensorns status från en kontaktsensor till en dörr istället. Vi bytte också namn på sensorn till ”Balkongdörr” – annars förstår helt enkelt inte Siri vad vi menar.

Fibaro Door & Window Sensor
Siri ger svar, oftast.

Lätt att placera

Tack vare sin nätta form kan sensorn placeras i stort sett var som helst. Ytterdörrar, innerdörrar, grindar, kattluckor, fönster, garageportar. Fantasin sätter gränserna, kort sagt. Och räckvidden.

Homekit-versionen av Fibaro Door / Window Sensor använder bluetooth för kommunikation medan den version som har stöd för Z Wave-protokollet istället använder wifi. Det borde inte vara ett problem, bluetooth har en teoretisk räckvidd på många tiotals meter, men väggar och objekt som står i vägen förkortar naturligtvis räckvidden.

Vi hade inga problem i den lägenhet vi testade i, men den som vill placera en sensor vid en grind eller uppfart ett par hundra meter från huset bör kanske se sig om efter ett annat alternativ.

Missa inte! Elgato Avea Flare: Appstyrd lampa som saknar det viktigaste

Flera flugor i en smäll

Fibaro har varit smarta och tagit tillfället i akt att låta sensorn göra mer än bara en enda sak. Förutom tidigare nämna larm när sensorn slits loss, är dörrsensorn även utrustad med en termometer. Det tackar vi för – ju fler funktioner i samma lilla enhet, desto bättre.

Däremot blir termometern, beroende på var den placeras, inte alltid helt rättvisande för hur varmt det egentligen är i hemmet. Placerar vi den där den är tänkt att placeras, vid ett fönster, eller kanske längst ned vid en altandörr, lär det vara kallare där än i andra delar av hemmet.

Fibaro Door & Window Sensor

Men det är ett litet minus i protokollet, och vi har svårt att hitta några verkligt stora minusposter. Möjligen att priset är aningen högt, 549 kronor för den Homekit-kompatibla varianten. Då är vi snabbt uppe i några tusenlappar om hela hemmet ska utrustas med sensorn, men kanske räcker det att ha den på ett par ställen.

Konkurrenterna är inte många för den som vill ha en Homekit-kompatibel dörr- och fönstersensor, men Elgato har en likvärdig modell kallad Elgato Eve Door & Window. Elgatos modell är något billigare, men vi var inte så förtjusta i den i vårt test.

Fibaro HomeKit Door/Window Sensor FGBHDW-002 Pris vid test: 549 kr.

Bästa pris just nu: 349 kr