Vad är Apple Pay och hur fungerar det?

Apple Pay är ett system av olika tekniker som gör att du kan betala med betalkort utan att behöva ha kortet med dig, och utan att avslöja kortnumret för butiken du handlar i. Det kan både användas i fysiska butiker med Iphone, Ipad och Apple Watch, och på webben med Iphone, Ipad och Mac (med nya Macbook Pro med Touch Bar).

På Iphone, Ipad och Apple Watch använder Apple Pay en nfc-krets precis som ditt kontaktlösa betalkort. Apple har utformat systemet så att det fungerar med alla vanliga kortterminaler med nfc-funktion, utan att butiken behöver göra något särskilt. Det finns undantag där butiker har specialanpassade lösningar, och vissa kombinationer av betalkort och butiker har också problem, men överlag ska det fungera nästan överallt.

För onlinebetalningar behövs ingen fysisk kontakt, men istället måste sajten i fråga (eller den externa betalningslösning den använder) bygga in stöd för Apple Pay.

Apple Pay
Foto: Skärmdump

När du lägger till ett betalkort i Wallet skickas dina kortuppgifter krypterade tillsammans med en del andra uppgifter till din kortutgivare. Kortutgivaren kontrollerar dem och skickar tillbaka ett unikt nummer kallat Device Account Number som är lika långt som ett vanligt kortnummer, men unikt för just din enhet och det betalkort du använder. Kortnummer, utgångsdatum och annat lagras inte alls på din enhet utan raderas så fort de har skickats till banken.


Hög säkerhet och integritet

Systemet med Device Account Number gör Apple Pay säkrare än ett vanligt kreditkort, eftersom det inte går att använda från någon annan enhet. Vid varje betalning med Apple Pay skickas nämligen en annan unik bekräftelsekod (lite som cvv-koden på kreditkort) som banken eller kortnätverket använder för att bekräfta att betalningen utförs med rätt enhet.

Det innebär också att butiker som lagrar kortuppgifter och senare hackas inte utgör någon finansiell risk för dig som användare, eftersom hackarna inte kan använda Apple Pay-”kortnummer”.

Alla uppgifter som används av Apple Pay lagras i din enhets så kallade säkra enklav, en avskärmad del av processorn där även touch id huserar. Det gör att systemet på egen hand inte kan dekryptera ett Device Account Number för ett betalkort. Vid en betalning låser du tillfälligt upp uppgifterna med touch id.

En annan fördel med Apple Pay-systemet är att det bidrar till ökad integritet. Butiker gillar att spåra kunder via kortnummer, men med Apple Pay är det bara du och din bank som känner till ditt faktiska kortnummer.

Apple har mer information om säkerheten i Apple Pay här.

Lägg till ett kort i Apple Pay
Foto: Skärmdump