Uppdatering (2020-06-16):

På väg till Handelsbanken

Nu är ytterligare en av de segdragna storbankerna på väg att ge med sig. I slutet av 2019 var det Swedbank som hissade vita flaggen och lade till stöd för Apple Pay, och nu har Handelsbanken också tagit sitt förnuft till fånga.

Banken skriver i ett kortfattat meddelande på Facebook att Apple Pay-stöd är på väg ”senare i år”. Kunder får alltså vänta ytterligare några månader.

Handelsbanken Apple Pay

Efter Handelsbanken återstår bara SEB bland storbankerna som vägrar haka på och erbjuda Apple Pay.


Uppdatering (2019-12-04):

Swedbank får stöd för Apple Pay

I september rapporterade vi att Apples mobilplånbok var på väg till Swedbank-kunder. Sedan dess har vi inte hört ett knyst, men nu på morgonen hör läsare av sig och bekräftar att stödet finns på plats. Gängse förfarande för att komma igång gäller – gå alltså via Wallet-appen och tryck på plus för att lägga till ett kort.

- Vi vill kunna erbjuda våra kunder ett bra utbud av digitala och mobila tjänster och Apple Pay är en efterfrågad tjänst bland våra kunder. Vi är väldigt glada över att nu kunna bredda vårt mobila betalningserbjudande med ännu ett säkert och smart alternativ, vilket kommer att ge massor av mervärde för våra kunder, säger Lotta Lovén, Head of Digital Banking, Swedbank, i ett pressmeddelande.

Tipstack till Anders med flera!


Uppdatering (2019-09-23):

Apple Pay på väg till Swedbank

Swedbank låter via Facebook meddela att man kommer erbjuda stöd för Apple Pay inom kort, något som lär glädja många av bankens kunder.

Swedbank

Tyvärr kan banken inte ange något exakt lanseringsdatum, men förhoppningsvis blir det på den här sidan årsskiftet.

Trots att det nu har gått två år sedan Apple lanserade sin mobila betalningslösning är det fortfarande bara ett fåtal svenska banker som erbjuder stöd för tjänsten. Vill du veta vilka det rör sig om har vi en lista nedan.


Bankerna och korten som fungerar idag

Här är bankerna och korten som i dag fungerar med Apple Pay i Sverige. Du kan så klart även använda utländska kort vars utgivare stödjer Apple Pay (till exempel American Express internationella dollar- och eurokort).

 • American Express – betal- och kreditkort
 • Edenred – Rikskuponger (betala lunchen)
 • Klarna – speciellt Visa-kort som ansluts till valfritt bankkonto
 • Nordea – alla Mastercard/Visa-kort
 • ST1 – Mastercard kreditkort
 • Danske Bank – alla Mastercard-kort
 • Komplett Bank – alla Mastercard-kort
 • Monese
 • Revolut
 • Sodexo Lunchkort
 • Swedbank – Mastercard och Maestro-kort

Uppdatering (2019-08-20):

Danske Bank ansluter sig till Apple Pay

I USA har flera hundra banker anslutit till Apple Pay. I Storbritannien är alla stora och många mindre banker anslutna. Flera andra länder har också stor uppslutning, men svenska banker har varit väldigt avvaktande med att ansluta till Apple Pay (och även Google Pay ska vi tillägga), medan ett antal däremot har anslutit till Samsung Pay.

Nu kan kunder hos Danske Bank koppla sig till Apples mobila betalningslösning. Alla Danske Banks Mastercard-kort ska fungera, såväl privata som företagskort.

Apple Pay hos Danske Bank kan läggas till på två sätt. Antingen via appen Mobilbanken, eller via Wallet på Iphone. Apple Pay ska sedan fungera på vanligt vis. Mer information finns hos Danske Bank.


Tidigare:

Klarna kringgår bankernas slöhet

I början av december 2018 meddelade Klarna att företagets Klarnakortet får stöd för Apple Pay. Klarnakortet är ett lite speciellt betalkort då det varken är ett rent kreditkort eller ett vanligt bankkort. För att skaffa det behöver du ha ett Klarna-konto och ett anslutet bankkonto hos valfri bank. Du kan sedan välja om du vill betala direkt, vilket innebär att alla betalningar dras från bankkontot inom ett par dagar, eller senare, vilket fungerar mer som ett vanligt kreditkort.

För Iphone-användare är det fina i kråksången att Klarnakortet kringgår bankernas egna tröghet att rulla ut stöd för Apple Pay. Det har ingen årsavgift (men väljer du kreditfunktionen kostar det 29 kronor i månaden), och inga valutapåslag om du handlar i andra valutor på nätet eller semestern.

På Macworld hoppas vi förstås att Klarnas stöd för Apple Pay kommer att ge bankerna lite eld i baken och att 2019 blir året då den patetiskt korta listan över svenska banker med stöd för tjänsten börjar växa.