Mac som uppdateras
Foto: IDG

Ibland kan det hända att Macen vägrar installera en systemuppdatering. Kanske laddas den inte ens ner, eller så verkar datorn frysa under själva uppdateringen. Vi går igenom olika saker du kan testa för att få uppdateringen installerad.

Om du inte kan ladda ner uppdateringen

Du öppnar App Store och klickar Installera på uppdateringen, men ingenting händer eller du får upp ett felmeddelande. Det kan bero på olika saker, testa det här:

  • Kolla Apples servrar. Företaget visar information om driftstörningar här, och det kan faktiskt vara så enkelt som att de råkar ha problem med uppdateringar just när du försöker.
  • Byt till ethernet. Om du kan, för att utesluta problem med wifi.
  • Avbryt nerladdningen och försök igen.
  • Ladda ner uppdateringen manuellt från Apples supportsidor. Enklaste sättet att hitta är att googla efter ”macos sierra 10.x.x combo update” (ersätt 10.x.x med den version du försöker uppdatera till).

Combo-uppdatering
Foto: Skärmdump

Om uppdateringen försöker installera, men stannar eller verkar ha hängt sig

Du lämnar Macen efter att ha kört igång uppdateringen, men när du kommer tillbaka efter någon timme är den fortfarande inte klar, och verkar bara stå och tugga. Det kan handla om en helt svart skärm, en tom grå bakgrund, svart skärm med liten framstegsindikator eller den vanliga framstegsindikatorn som ser ut att ha fastnat.

Börja med att kolla om den verkligen verkar ha hängt sig. Försök väcka datorn om skärmen är svart, och öppna loggfönstret (cmd-L). Om det fungerar kan du se vad den håller på med och om det händer saker eller inte.

Om du inte alls kan väcka datorn, om loggfönstret inte kan öppnas eller om du väntar flera timmar utan att loggen visar några som helst tecken på liv får du tyvärr räkna med att den verkligen har hängt sig. Tvinga datorn att stänga av genom att hålla inne på/av-knappen en stund och starta den igen. Sedan kan du försöka följande:

  • Testa igen. Det kan vara ren slump att något inte fungerade och andra gången kanske det går smidigt.
  • Rensa disken om du har dåligt med ledigt utrymme (du bör minst ha 10 gigabyte, helst mer, för att Mac OS ska fungera ordentligt).
  • Installera combo-uppdateringen som du laddar ner (se ovan).
  • Nollställ nvram och smc och försök igen.