Lightning-porten på våra Iphones och Ipads används till största delen för laddning, och ibland även för att synka till en dator. När lightning introducerades år 2012 med Iphone 5 var den 80 procent mindre än den 30-pinkontakt den ersatte från tidigare modeller av Iphone (och Ipod).

Lightning-porten har istället för tidigare 30 stift numera bara åtta stycken, där de flesta är adaptiva för att kunna växla mellan att överföra både data och ström.

Missa inte! Billigt eller bäst? Här är 6 lurar med Lightning-kontakt – från 295 till 5 000 kronor

Även om lightning inte riktigt är lika mångsidigt som thunderbolt 3 eller usb-c, så kan den med några av de tillbehör som finns i denna artikel användas till många fler saker än vad du förmodligen vet. Förhoppningsvis hittar du någon pryl i denna lista som visar vad du inte visste att lightning-porten kunde göra!

Ipad
Foto: Apple

1. Snabbladda med lightning och usb-c

Iphone har inte stöd för snabbladdning, något vi kan sakna framför allt på den långsamt laddande Iphone 7 Plus. Men faktum är att det går att snabbladda genom lightning-porten – om du har en Ipad Pro 10,5 tum eller 12,9 tum.

Allt som behövs är Apples usb-c till lightning-sladd (295 kronor för en meter) och Apples 29 watt starka usb-c-strömadapter (595 kronor). Den senare följer med Macbook 12 tum men går även att köpa separat.

Tack vare att både nya Ipad Pro och denna 29 watts-laddare kan överföra ström över den nya usb-c-standarden kan laddningen ske vid cirka 14,5 volt och två ampere, istället för runt fem volt med paddans medföljande 12 watt-laddare. Laddningstiden för en 12,9 tum stor Ipad Pro sjunker från 4-5 timmar till cirka 2-3 timmar – en stor förbättring.

Det hela innebär en saftig investering på totalt 890 kronor, men halva laddningstiden kan vara bekvämt för den som använder paddan dagligen.

Värt att notera är att det går att ladda en Ipad med en usb-c till lightning-sladd och Apples usb-c-strömadapter på 61 watt eller 87 watt om du redan har en sådan till din Macbook Pro (2016 eller senare), men det kommer inte gå snabbare än med 29 watt-laddaren.

Missa inte: Test Ipad Pro 2017 – Grym prestanda i utsökt design (men priset gör ont)

Apple
Foto: AppleLightning till usb-c

Pris: 295 kronor respektive 595 kronor.
Mer information: Lightning-sladden och strömadaptern på Apple Store.