Lumafusion från apputvecklaren Lumatouch är en avancerad app för videoredigering i IOS, som på ett faktiskt unikt sätt lyckas kombinera användbarhet med kraftfulla funktioner i ett videoredigeringsprogram – för Ipad. Sådana program växer inte på träd. Visst finns andra avancerade IOS-appar för videoredigering, men Lumafusion är betydligt trevligare att använda. 

Lumafusion
Lumafusion fungerar även på Iphone och Ipod Touch, men vi har testat på Ipad.

När vi först öppnar Lumafusion liknar det till en början många andra videoredigeringsprogram till både IOS och Mac. Arbetsytan är uppdelad på ett bekant sätt i tre sektioner: Mediebibliotek, en tidslinje och en videoruta för att förhandsgranska vår film. Denna layout går dock att ändra om vi föredrar att placera dessa sektioner på andra sätt.

Till vårt mediebibliotek kan vi importera videor från vårt bibliotek eller direkt från några av de stora molntjänsterna som Icloud Drive, Google Drive och Dropbox.

Lumafusion

I tidslinjen finns plats för sex spår, varav tre enbart med ljud. Alla spår kan ljudjusteras individuellt i en särskild redigerare i appen. I övrigt finns allt det vi förväntar oss av en videoredigeringsapp till IOS; titlar (som kan placeras i lager), övergångar och möjlighet att spela in voice-over direkt i appen.

Medföljer gör också ett stort bibliotek med icke copyright-skyddad musik och jinglar. Utbudet är inte lika gigantiskt som i Imovie, men det går såklart att importera eget material om det medföljande inte är tillräckligt.

Proffsigare och dyrare än Imovie

Men för den som kräver mer ser vi snart också vad som gör det här till mer av ett proffsverktyg, och vad som förhoppningsvis gör det värt att betala 209 kronor för att hoppa upp ett steg från det gratis, medföljande Imovie.

Lumafusion är på sina håll en överraskande avancerad app, där vi hittar funktionalitet som annars bara finns i ”riktiga” desktop-applikationer. Det finns mycket att gräva ned sig i listan över funktioner, men några är värda att nämna lite extra.

Lumafusion

Först och främst kan vi både skapa och exportera projekt i i stort sett vilken bildfrekvens och vilket bildförhållande som helst. Spelar vi in våra videor med den proffsiga IOS-appen Filmic Pro kan Lumafusion även matcha den appens lite speciella format (exempelvis 1,66:1 och 2,2:1, för att nämna två).

Test: Filmic Pro gör din Iphone till rena proffskameran – så bra fungerar appen

Vidare kan vi göra färgjusteringar av klippen direkt i appen, med möjlighet att spara förinställningarna. Det är guld värt även om det inte är superavancerat, vi hittar till exempel inget sätt att importera andra färginställningar från nätet. Men ändå.

Det är möjligt att markera in och ut-punkter i klippen för att sedan enkelt med ett tryck, en gest eller med ett kortkommando på tangentbordet, låta den markerade delen hoppa ned till tidslinjen. I appen finns också en särskild redigerare för att skala och rotera klipp, och att sätta nyckelbildrutor (key frames) – hyfsat avancerad redigering alltså. Vi kan också enkelt fintrimma klipp, bild för bild, för att klippa det på exakt rätt ställe.

Lumafusion
Ett tangentbord är att rekommendera, gärna också en Apple Pencil.

Videoredigering på pekskärm – fungerar det ens?

För den som är van att använda en mus och tangentbord med kortkommandon inpräntade i muskelminnet kan det nog kännas lite märkligt att använda fingrarna istället. Men vi tycker det fungerar rätt bra, symbolen på skärmen är ganska stora och lätta att träffa, och har vi ett tangentbord (rekommenderas!) kommer vi åt en hel del kortkommandon som gör arbetsflödet snabbare.

Lumatouch har även sett till att inte missa möjligheten att använda gester när vi nu jobbar med en pekskärm. Det finns gester för att dela ett klipp i två (tryck med två fingrar över klippet) och som brukligt i IOS kan vi nypa med fingrarna för att zooma in och ut i tidslinjen.

Det är bra att ha en Apple Pencil till hands, dock är det ingen absolut nödvändighet. För kortkommandon gäller som vanligt i IOS att vi kan hålla ned cmd på tangentbordet och se alla tillgängliga kommandon.

Lumafusion

Kombinationen av Apple Pencil, kortkommandon och gester gör att det är enkelt att vänja sig av med att använda en mus för att redigera video. Det finns en viss inlärningströskel innan kombinationerna och gesterna sitter i muskelminnet, och först då får vi ett riktigt bra arbetsflöde. Men alla som är vana med videoredigering kan glädja sig åt att ett mellanslag spelar respektive pausar uppspelningen, och självklart gäller de vanliga kortkommandona för ångra och gör om.

I slutändan ska det ändå sägas att ingen bör ladda ned Lumafusion i tron att det ersätter de "riktiga" proffsprogrammen Final Cut eller Adobe Premiere. Den som har vant sig med ett visst sätt att arbeta i Premiere är knappast så pigg på att byta till Ipad och ett delvis nytt sätt att arbeta.

Istället bör Lumafusion ses som ett kraftfullt steg upp från Imovie och det krångliga Pinnacle Studio. Alternativt för den som kanske vill ha ett mer kraftfullt, mobilt redigeringsverktyg vid sidan av Macen.

Kombinationen Lumafusion på en Ipad Pro med tangentbord, Apple Pencil – och helst IOS 11 med Filer-appen – gör det här till den bästa lösningen hittills för proffsig videoredigering i IOS.

Lumafusion
Allt är inte snyggt med Lumafusion, vissa saker känns som hämtade från Clipart...

Ska vi hitta något att klaga på kan vi tycka att det inte alltid är en jättesnygg app. Viss navigering känns inte helt självklar och inlärningströskeln är högre än för Apples Imovie – det senare får vi nog kallt räkna med då det också rör sig om en mer avancerad app.