Nya Ipad OS bjuder på förbättrad multitasking, stöd för två fönster från samma app och stöd för smb-servrar och externa hårddiskar. Det senare torde vara av särskilt stort intresse för mobila videokreatörer eftersom det ger tillgång till video och ljud sparat på usb-hårddiskar liksom nätverkslagring.

Sedan version 2.1 av appen har Lumafusion fullt stöd för externa hårddiskar i appens bibliotek, och sedan tidigare finns både ett mörkt läge och stöd för nätverkshårddiskar.

Läs också! Apples batteriskal till Iphone 11 Pro: Gammal design med ny twist


Tillbaka på banan

Lumafusion 2.0 förbättrar på alla punkter som gjorde den första versionen omtyckt av så många. Först och främst antalet spår, som har utökats till ett maximum om sex spår för video (inkluderat titlar och grafik) med tillhörande ljud, plus ytterligare sex stycken för importerat ljud som musik, ljudeffekter och voice overs. Totalt inte mindre än tolv spår!

Test Lumafusion 2

Det är imponerande för vilken typ av mobilapp som helst, men förhandsvisning av video kan ändå vara rätt tungt när tre eller fler spår spelas samtidigt, framför allt på äldre hårdvara. Det är särskilt sant när 4k-video spelas upp i realtid, något som också kräver senaste hårdvara från Apple.

Några problem med uppspelning syntes dock inte när sex spår med 1080p-video spelades upp på en Iphone X eller en första generationens Ipad Pro.

Spår har också förbättrats på andra betydande sätt, med möjlighet att låsa, gömma eller tysta spår från header-vyn. Väldigt hjälpsamt, men det tar lite för mycket plats på tidslinjen när det används.

Med en hel arsenal av kraftfulla funktioner kan Lumafusion vara lite avskräckande för nybörjare. Tacksamt är det därför att användargränssnittet har strömlinjeformats ytterligare i version två, särskilt på mindre Iphone-skärmar. Ikoner är nu vektorbaserade för högre skärpa, och förhandsvisningsfönstret är större. Många verktyg har slagits samman eller gömts undan när de inte används. (Tips! Tryck och håll ned Inställningar i det nedre högra hörnet för att få en guidning till vad alla olika symboler gör).


Flexibel tidslinje

Lumafusion 2 ger en ny överblick av tidslinjen, vilket tillåter redigerare att snabbt hoppa var som helst i ett projekt med bara ett tryck. Eller håll ned och ”skrubba” genom hela videon. Bäst av allt är att den nya överblicken visar hela projektet i miniatyr med redigeringspunkter, samt visar var grafik, titlar och separata ljudspår har satts in.

Test Lumafusion 2

Markörer är ett bra sätt att lägg till kommentarer eller anteckningar till ditt projekt, men de dyker bara upp i den redan plottriga tidslinjeöverblicken.

Med uppdateringen kommer också markörer, som låter redigerare lägga till kommentarer och anteckningar för särskilda klipp, och att tagga dem i en av sju tillgängliga färger. Tyvärr känns markörerna ofärdiga i nuläget eftersom de bara dyker upp i den redan överbelamrade tidslinjeöverblicken, istället för på klipp eller på den faktiska tidslinjen.

Vad som däremot snabbt blir en ny favorit är möjligheten att förhandsvisa resultatet på externa skärmar, med flera nya layouter framtagna för att maximera gränssnittet för denna typ av arbetsflöde med dubbla skärmar. Användaren kan med fördel redigera projekt från start till slut och samtidigt förhandsvisa resultatet, trådlöst, på Apple TV via Airplay. Det är ett riktigt bra sätt att arbeta med flera skärmar på en Ipad eller Iphone.

Test Lumafusion 2
Om förhandsvisningen istället sker på en extern skärm ges mer utrymme åt tidslinjen.

Även om projekt i Lumafusion kan arkiveras för framtida användning, finns det fortfarande inget sätt för proffsanvändare att snabbt klippa fram något och exportera det som XML till Final Cut Pro X på Mac.

Denna funktion var utlovad till version 2.1, men är ännu ingenting som har setts till. Synd, för det är lätt att se hur det kan bli ett effektivt arbetsflöde för många proffsanvändare.


Omdöme

Bra köpFler spår, stöd för externa skärmar och externa hårddiskar samt ett förbättrat gränssnitt gör Lumafusion 2 en värdig uppföljare till originalet. Priset har stigit med över 70 procent sedan MacWorld testade första versionen av appen år 2017, från 209 kronor till 359 kronor. Men fortfarande är det här den kanske bästa app för videoredigering som finns för IOS och Ipad OS, vilket utan tvekan gör Lumafusion värd prislappen.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Specifikationer

Funktion: Avancerad app för videoredigering, IOS och Ipad OS
Testad: Augusti och december 2019.
Testad version: 2.0
Utvecklare: Lumatouch.
Systemkrav: IOS 11.4 eller senare. 4k stöd enbart på vissa nyare Iphone- och Ipad-enheter.
Pris: 359 kronor i App Store.

plus

Nu med smidigare gränssnitt, framför allt på Iphone.
Stöd för upp till tolv spår, varav sex videospår.
Stöd för extern lagring och extern skärm.

minus

Fortfarande inget stöd för XML-export till Final Cut Pro X (ska komma senare).
Markörer dyker bara upp i den stökiga översikten.

Betyg: 4 av 5