Som väntat lanserade Apple en ny version av sin smartklocka på sitt stora event tidigare i september. Tyvärr får vi vänta på modellen med inbyggt e-sim i Sverige till dess att Apple har tecknat avtal med någon operatör här. Klockan vi har testat är Series 3 GPS, utan lte-stöd. Men det finns dock en del andra nyheter under skalet.

Läs mer: Djupdykning i Watch OS 4

Apple Watch series 3
De nya kardborrebanden till Apple Watch är bekväma att ha under träningspasset.

Till det yttre ser Apple Watch Series 3 ut precis som föregångaren. Apple säger att den växt med motsvarande två pappersark i tjocklek, men det är ingenting som märks. E-sim-modellen som säljs i en del länder har fått en röd prick på Digital Crown, men det är allt. Klockan har dock fått en ny processor, en ny dubbelkärnig sådan som enligt tillverkaren ska vara hela 70 procent snabbare än den i Series 2. Och visst märks det att Apple Watch Series 3 fått en prestandaskjuts. Appar startar snabbare, och framför allt har Siri blivit betydligt rappare på att svara. Siri svarar dessutom direkt i klockan numera, vilket är en välkommen nyhet.

Apple Watch Series 3 GPS
Aktivitets- och träningsappen kan numera hålla koll även på höjd-data.

En annan nyhet är den inbyggda barometriska höjdmätaren. Denna möjliggör bättre mätning av träningsaktiviteter och numera håller klockan koll på hur många trappor du forcerar per dag, i hälsoappen. Apple har även utvecklat ett nytt chip för snabbare och mer energieffektiv trådlös anslutning.

Flera mjukvarunyheter

Många av nyheterna med nya Apple Watch Series 3 ligger i mjukvaran och Watch OS 4. Om du är van vid att vid dagens slut få en rapport över din aktivitet kommer du att märka skillnad. Numera får vi mer pepp och uppmaningar.

Läs även: Allt om Iphone X

Här finns också stöd för intensiv intervallträning och för olika typer av simning. Klockan ska tåla aktiviteter i grunt vatten, och vara "vattentålig" till 50 meters djup. Men vi vill ju kunna lämna Iphonen hemma på träningspasset och då känns det mindre kul att vi inte kan köpa e-sim-modellen här ännu.

Apple Watch Series 3 GPS
I och med Watch OS 4 har vi fler urtavlor att välja mellan.

Batteritiden har förbättrats märkbart jämfört med föregångsversionen. Nu klarar vi oss nästan två hela dagar på en laddning om vi inte använder klockan till träningspass eller navigering. När vi använt klockan sparsamt under en dag, och sedan glömt att ladda den under natten, hade den mer än 50% kvar av batterikapaciteten vilket är klart bättre än föregångaren som brukade ligga omkring 20-25%. Men det är fortfarande inte riktigt i nivå med vad vi önskar i en smartklocka och vi gissar att lte-modellen kommer att dra betydligt mer ström.

Läs mer: Djupdykning i Watch OS 4

Omdöme

Bra köpDet handlar inte om några större skillnader jämfört med föregående version av Apple Watch, framför allt eftersom den nya Series 3-modellen ännu inte släppts med lte-stöd i Sverige. Men den nya klockan är avsevärt snabbare än Series 2 och den har samtidigt fått förbättrad batteritid och träningsfunktioner. Apple Watch Series 3 GPS är fortfarande främst en notismaskin, men med förbättrade funktioner för att hålla koll på hälsa och aktiviteter, samt Siri direkt på handleden. Den är svår att vara utan om du är Iphoneägare, men det kan absolut vara läge att ha is i magen om du vill kunna lämna din Iphone hemma under löpturen.

Fakta Apple Watch Series 3

Funktion: Smartklocka från Apple.
Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 11 eller senare. 
Pris: 3 695 kronor (38 mm boett). 3 995 kr (42 mm boett).
Operativsystem: Watch OS 4.
Mer info: Apple
 

plus

Snabb
Förbättrade träningsfunktioner
Bättre batteritid

minus

Ingen ny design
Fortfarande bristfällig batteritid
Ingen esim-modell till Sverige ännu

Betyg: 4 av 5