När Apples omryktade högtalare till sist visades upp på årets WWDC-konferens fick vi veta att den mycket riktigt var en smart högtalare som styrs via Siri. Ett ”Hej Siri” aktiverar högtalaren, men ska först då lyssna på vad vi har att säga.

Högtalaren har också ett stort fokus på musik och läser av rummet för att kunna ge en så bra ljudbild som möjligt, balanserat efter rummets förutsättningar. Det, och att ha en ständigt lyssnande högtalare i hemmet, har rest ett par frågetecken hos åtminstone en orolig Apple-användare.

Läs också: Allt vi vet om Homepod – Apples smarta högtalare

Homepod
Foto: IDG News

Appleinsider skriver om en läsare som hörde sig för hos Apple om hur de hanterar informationen om hur våra hem ser ut. Detta efter att det häromdagen blev känt att Irobot – företaget bakom robotdammsugar-modellerna Roomba – planerar att sälja den data dammsugarna samlar upp om placering av möbler, väggar och så vidare, till andra företag.

Läs mer: Roomba kartlägger ditt hem – tillverkaren vill sälja datan vidare

Apples svar blev, föga förvånande, att Homepod inte lyssnar förrän orden "Hej Siri" uttalas – och att datan om vårt hem aldrig delas med Apple. Appleinsider hörde också av sig till Apple för att bekräfta detta – de svarade att inget nytt finns att tillägga om saken.

Hela Apples mejlsvar till den oroliga Apple-användaren lydde som följande:

”Ingen information skickas till Apples servrar förrän Homepod hör aktiveringsfrasen ”Hej Siri”, och all information efter detta är krypterad och sänds via ett anonymt Siri-ID. Gällande rumsanalys utförs all analys lokalt på enheten, och delas aldrig med Apple."