Om du är som de flesta IOS-användare har du förmodligen en massa appar. Det är vansinnigt lätt att skaffa nya, och lika lätt att glömma dem när du har testat en stund och kanske aldrig mer använder dem. En del appar du har installerade kanske du inte ens vet varför du skaffade eller vad de ska vara bra för.

Men att ha hundratals appar kommer fylla din Iphone eller Ipad, både på det begränsade lagringsutrymmet och på hemskärmen. Därför är det en bra idé att då och då gå igenom och radera appar du inte längre behöver (om du någonsin gjorde det). Du kan alltid ladda ned en app igen, så tillvida den inte har tagits bort från butiken.

Det finns i princip tre sätt att radera appar:

Tryck och håll

Tryck och håll

Det mest uppenbara sättet är det de flesta känner till. Tryck och håll på en app på hemskärmen så börjar alla ikoner vicka på sig efter en stund och små kryssikoner dyker upp (om de inte gör det har du förmodligen aktiverat appbegränsningar i Inställningar -> Skärmtid). Tryck på krysset för att radera en app.

Från Inställningar

Vill du ha mer koll på hur mycket utrymme varje app tar upp och du därmed kan frigöra, ska du använda Inställningar istället. Gå till Allmänt -> Iphone-lagringsutrymme och vänta tills den har läst in alla data. Här får du en lista som visar hur mycket utrymme varje app tar upp, och om du trycker på en app får du information om hur mycket utrymme appens sparade data tar upp och även en Radera app-knapp. Listan är sorterad i storleksordning, vilket gör det till ett mer praktiskt sätt att snabbt frigöra utrymme genom att radera några appar du aldrig använder.

Med Inställningar

Ett tips här är också funktionen Avlasta oanvända. Det tar bort appar du inte använt på länge från enheten utan att radera eventuella inställningar, sparade filer och annat. Om du vill använda appen igen i framtiden kommer systemet ladda ner den och du kan fortsätta som om den aldrig varit borta.

Med tredjepartsprogram på datorn

Itunes brukade vara vårt hjälpmedel för att hantera IOS-enheter på Mac eller pc, men sedan version 12.7 har apphantering plockats bort. Du kan visserligen tvinga Mac OS Mojave att installera Itunes 12.6.5 om du absolut behöver det, men för de flesta användare innebär det onödigt krångel.

Men med hjälp av tredjepartsprogram kan du fortfarande göra det mesta du kunde göra med Itunes, och faktiskt en del saker du aldrig kunnat i Apples program.

Läs mer: Så byter du språk på appar – utan att ändra systemspråk

Imazing

Imazing är ett av de program som kan hantera appar, göra lokala backuper och annat som Itunes-ersättare. För att rensa appar väljer du Apps i listan under din enhet till vänster. Byt sedan till listvy och sortera efter storlek för att se vilka appar som tar upp mest plats. Anytrans är ett annat alternativ.