Thunderbolt Display

En läsare har skrivit till oss och undrar om det finns något sätt att använda Apples gamla Thunderbolt Display som vanligt med de nya modellerna av Macbook Pro med thunderbolt 3. Det vill säga: går det att använda Magsafe-kontakten på något sätt för att ladda datorn så att du slipper mer sladdhärva på skrivbordet.

Svaret är tyvärr nej, det gör det inte. Det är inte självklart att det ska behöva vara så, men det finns en förklaring.

Mellan 2006 och 2016 använde alla Apples bärbara Macar Magsafe-kontakten för att ansluta datorn till en strömkälla för laddning. Magsafe har hyllats av användare och har räddat många maskiner från snubbelolyckor, lekfulla katter och annat, men med nya 12-tums Macbook som lanserades 2015 och nya Macbook Pro från 2016 har Apple istället övergått till laddning via usb-c-standarden.

Thunderbolt Display

Usb-c är en öppen standard vilket gör att du kan ladda de nya maskinerna med vilken godkänd sladd som helst, och som även till slut gör det praktiskt möjligt att ge din Macbook lite längre räckvidd med ett extrabatteri. Nackdelen är att kontakten inte är magnetisk och alltså mer olycksbenägen. Det har redan dykt upp flera adaptrar med magnetisk koppling som försöker ersätta Magsafe.

Någon adapter för att ansluta Magsafe-sladden till en usb-c-kontakt finns inte, och kommer inte finnas så länge inte Apple öppnar för tredjepartslicensering. Företaget har patent på Magsafe, och har tidigare stämt flera tillbehörstillverkare som har försökt sälja till exempel extrabatterier med inbyggd Magsafe-kontakt. Så länge Apple fortsätter sälja Magsafe-laddare för hundratals kronor till ägare av äldre Macbook-modeller kommer det förmodligen inte bli någon ändring på det, och din gamla Thunderbolt Display kommer ha en oanvänd kabel.