Död Macbook Pro

En läsare har ett litet bekymmer: Han har en Macbook Pro från 2011 där grafikkortet har gått sönder, och tyvärr gäller inte Apples förlängda utbytesprogram för den modellen längre. Eftersom resten av datorn fungerar, och han inte bara vill slänga den har han tänkt sälja den billigt till någon som kanske vill ha den till reservdelar eller vill försöka reparera den.

Men när du säljer en gammal Mac är det så klart viktigt att ingen privat data följer med och kan läsas av den nya ägaren. Men hur kan du radera hårddisken om datorn inte kan starta, alternativt startar med svart skärm?

Det kanske enklaste sättet, om det fungerar, är att ansluta datorn till en annan Mac och starta den i hårddiskläge (target disk mode). Det innebär att datorns hårddisk dyker upp som en extern disk på den andra Macen. Du ansluter en thunderbolt-kabel mellan datorerna och håller nere t-tangenten medan du startar den trasiga Macen. Det är inte säkert att det här kommer fungera, beroende på vad som är fel med den, men eftersom det inte kräver någon anslutning till skärmen är det troligt att det fungerar även när grafikkortet eller skärmen har gått sönder.

En aningen krångligare lösning men fortfarande hyfsat enkel på en så här gammal maskin är att ta ut själva hårddisken ur datorn, ansluta den via en usb-adapter och radera den.

På Macbook Pro från 2011 innebär det att du skruvar loss bakstycket på datorn med en phillips 00-skruvmejsel och skruva loss hårddisken. Om du har ett usb-chassi istället för en ren adapter kan du även behöva skruva loss fyra torx-6-skruvar från sidorna på disken. Ifixit har en guide som visar hur du når fram till hårddisken.

När du har anslutit disken till adaptern kopplar du in den i en annan Mac och raderar den med Skivverktyg. Använd säker radering med minst tre överskrivningar om det är en magnetisk hårddisk utan Filevault. Är det en ssd med Filevault kan du helt enkelt radera den så förstörs krypteringsnycklarna.

Sedan är det bara att montera den igen och gå vidare med försäljningen i trygg förvissning om att ingen kommer åt dina gamla foton eller annat.