Mac

Nyligen raderade vi hårddisken på en gammal Mac och skulle installera om Mac OS för att ge dess nya användare en fräsch start, men installationen misslyckades flera gånger med samma felmeddelande: Installationsprogrammet kunde inte verifieras. Vi provade igen med en installationspinne, men fick nästan samma fel. Den här gången stod det att signaturtestet misslyckades.

Mac
Felet i El Capitan...

Skillnaden mellan dessa båda var att det föregående var OS X 10.11 El Capitan och det senare 10.12 Sierra. I båda fallen visade sig felet bero på samma sak.

Mac
...och i Sierra.

Fel datum

Felet handlar om att datorns klocka inte går rätt. Mot slutet av installationsprocessen kontrollerar datorn den kryptografiska signaturen på installationspaketet, och om datorns datum är (på tok för) fel misslyckas det testet och vips avbryts hela installationen.

Så fixar du det

Om du kan starta en annan installation av Mac OS på Macen är det lätt att åtgärda: Starta det, öppna Systeminställningar -> Datum och tid och ställ in datum och klocka korrekt.

Fixa
Fixa felet med Terminal.

Har du bara installationsprogrammet på usb eller via datorns återställningsläge blir det aningen krångligare, men inte så farligt. Starta installationsprogrammet och välj Verktyg -> Terminal. Skriv in ”date” och tryck retur. Om datumet som väntat är fel kan du ändra det genom kommandot ”ntpdate -u time.apple.com” så länge du är ansluten till internet.

Har du inte internetåtkomst får du ställa in datumet manuellt. Det gör du med kommandot date och dagens datum och klockslag enligt en lite märklig formel: MMDDHHmmÅÅ – till exempel 0713093017 för datumet 13 juli klockan 09:30 år 2017. Skriv alltså in exempelvis ”date 0713093017” och tryck retur. Nu ska datumet vara fixat och installationen av Mac OS ska fungera som vanligt igen.