Safari

När Mac OS High Sierra släpps i höst är en av de många nyheterna att Safari får inbyggd spårningsblockering, ungefär som idag ingår i en del annonsblockerare som Ghosterly och Disconnect. Det handlar inte om att stoppa annonser, utan om att hindra sajter från att följa dina steg på resten av nätet i all evighet. Du har säkert märkt hur du ena stunden kan söka efter en typ av produkt, för att sedan få upp reklam för såna produkter i ditt Facebook-flöde. Det är bara ett av många exempel på den här typen av spårning som Apple nu vill försvåra.

Idag kan du hindra den typen av spårning genom att använda Safaris privatläge, men det har nackdelar då du till exempel inte kan vara inloggad på olika tjänster och det går inte att autentisera dig på en sajt via en annan.

Artificiell intelligens

Apples nya system heter Intelligent Tracking Prevention (ITP) och använder maskininlärningsalgoritmer för att ta reda på vilka kakor och annan sparad data som används för att spåra dig, och vilka som används för att en viss sajt ska fungera (till exempel hålla dig inloggad medan du fyller en varukorg och lägger en beställning). Allt eftersom du surfar samlas data in och systemet lär sig mer och mer. Allt detta sker på din Mac och ingenting skickas till Apple. (I framtiden kan det bli aktuellt att viss data delas anonymt med Apple via företagets så kallade differentiell integritet.)

För att du till exempel ska kunna logga in på en sajt med ett konto på en annan (många sajter använder Facebook- och Google-konton istället för att ha ett eget system) tillåts korsspårning mellan sajter under de första 24 timmarna efter ett direkt besök.

All data som sparats för en viss webbplats raderas efter 30 dagar om du inte har gjort ett direktbesök på den, även om andra sajter under tiden har anslutit till den.

Spårningsblockering
Foto: Skärmdump

Räcker inte hela vägen

ITP ser ut att vara ett robust system som kan hjälpa Macanvändare att bättre skydda sin integritet på nätet, men det lär inte räcka för att helt skydda dig. Problemet är enkelt men svårlöst: Det fungerar bara i din webbläsare.

Idag har många sajter börjat använda serverbaserad spårning, vilket innebär att informationen inte lagras på din dator utan i tillfällig lagring på sajtens server. Om servern sedan kommunicerar med exempelvis Facebooks servrar kan de utbyta information om ditt besök och därigenom spåra dig.

Vill du skydda dig bättre är det alltså även fortsättningsvis så att du bör använda en vpn-tjänst och surfa i privat läge så mycket det går. En annan idé är att använda flera olika webbläsare, och inte vara inloggad på till exempel Facebook och Google i den webbläsare du använder för allmänt surfande. Då kan sajter åtminstone inte koppla dina besök till dina sociala mediakonton.