Pioneer Rays Plus är utan tvekan de mest spännande lurarna hittills i år. De är nämligen de första trådade hörlurarna på marknaden som låter oss ladda och lyssna samtidigt, allt genom den enda lightning-kontakten. På sladden sitter nämligen en lightning-ingång där vi kan koppla laddaren för att fylla på lite ström. Den återkommer vi till senare.

Läs också! JBL Reflect Aware: Sportiga lurar som ger mer bas och mindre brus genom lightning-porten

Rayz

Det kan finnas flera anledningar till att välja trådat före trådlöst. Dels slipper vi ladda ännu en pryl, och dels behöver vi inte förlita oss på en ibland taskig bluetoothuppkoppling. Dessutom får vi ofta bättre ljud till en lägre peng med sladd på lurarna.

Med många ess i rockärmen

Rays Plus har många ess i rockärmen, och kan säkert locka fler än bara Iphone 7-ägare (dock bara för IOS-prylar). Här finns en hel rad funktioner i en kombination som vi inte sett tidigare i ett par hörlurar. Bland annat en smart brusreducering som med sex olika mikrofoner skannar av örat för att ge bästa möjliga brusreducering. Kalibreringen sker i tillhörande Rayz-app, och skillnaden efter att vi kalibrerat är stor.

Här finns även vad Pioneer kallar för Hearthru, ett läge som släpper igenom visst omgivande ljud genom brusreduceringen. Skillnaden är rätt dramatisk mellan av och på. Det är bra om vi vill bli mer medvetna om trafiken runtom oss, eller lyssna på vad någon säger utan att ta ut lurarna. På tal om det – precis som med Airpods pausas musiken när vi tar ut lurarna ur öronen. Det fungerar oftast bra, även med video, dock med någon sekunds fördröjning.

Brusreduceringen är inte lika effektiv som på ett par omslutande Bose-lurar, det blir det sällan med in-ear, men vi uppskattar att funktionen finns där. Det blir klart tystare, om än inte helt tyst. Nio par öronkuddar medföljer också för att säkerställa bra passform, och därmed bra ljudisolering.

Rayz
Brusreduceringen hämtar ström från mobilen genom lightning-porten, och gör det väldigt effektivt. Vi märkte ingen större skillnad i strömförbrukning på vår Plus-Iphone.

Vid telefonsamtal kan vår mikrofon automatiskt stängas av (om vi aktiverat funktionen) när vi inte talar, vilket betyder mindre sus och brus i luren för vår samtalspartner. Ingen av de vi talade med klagade på konstigt ljud, så vi tolkar det som att funktionen fungerar som tänkt.

Alla dessa smarta funktioner kan med fördel kontrolleras via fjärrkontrollen på sladden, som utöver de vanliga musik- och volymkontrollerna även har en programmerbar knapp. Knappen kan tilldelas tre funktioner. Vi låter knappen använda ett enkelt tryck för att aktivera brusreducering, ett dubbeltryck för Hearthru och ett långt tryck för att öppna Pioneer-appens equalizer.

Rayz
Längst ned på fjärren, eller längst till höger på denna bild, sitter den programmerbara knappen.

Vi uppskattar verkligen den programmerbara knappen, det är skönt att slippa gå in i appen varje gång vi ska stänga av eller på brusreduceringen. Knappen kan även användas för att öppna några appar, tyvärr inte alla. I dagsläget kan knappen starta Apple Music, men inte exempelvis Spotify. Alla knappar är för övrigt lätta att hitta utan att titta på fjärrkontrollen.

Lightning – inte bara av ondo

Det är inte bara av ondo att hörlursuttaget försvann i Iphone 7. Istället ger det en större marknad för fler och bättre lightning-lurar. Många av de funktioner Rayz Plus har begåvats med är möjliga just tack vare att lightning-porten både kan överföra ljud, annan data och ladda mobilen på samma gång. En smart brusreducering som drar ström från mobilen istället för batterier i lurarna eller i någon jobbig dosa längs sladden uppskattas också.

Uppdateringar kan skickas till lurarna via Rayz-appen. I appen finns också en särskild flik för kommande uppdateringar – nästa funktion att adderas är en "röstisolering" som försöker isolera den egna rösten från omgivande ljud under ett telefonsamtal.

Den lite egensinniga lösningen för att lyssna och ladda samtidigt är Pioneer än så länge ensamma om. Den lilla plastdosan som innehåller lightning-ingången ser på vissa bilder klumpigare ut än vad den faktiskt är, men vi tycker aldrig att den är i vägen. Mobilen laddas dock aningen långsammare, så kanske bör vi se det mer som en nödlösning, eller kanske om vi vill passa på att fylla på lite värdefulla elektroner under ett längre telefonsamtal.

Rayz
Ladda genom lurarna, det har vi inte sett tidigare.

Störst nytta gör laddningslösningen säkerligen på en vanlig, icke-Plus-telefon som har sämre batteritid. Vi betalar ganska mycket extra för att få laddningsfunktionen, Rayz finns även i en variant som har allt Rays Plus har, men utan kontakten. Dessa har inte fått svenska priser ännu, men är i USA motsvarande cirka 560 kronor billigare. Har du aldrig stött på "lyssna-ladda-problemet" kan det kanske vara värt att vänta på en svensk lansering för den modellen istället.

Ljudet – bra, men inget märkvärdigt

Det finns mycket intressant att nämna om dessa spännande lurar, så mycket att vi dröjt med att säga något om det kanske viktigaste – hur de låter. Efter många timmars lyssnande på olika typer av musik samt en hel del poddar kan vi konstatera att de låter... helt okej, till och med bra, men inte fantastiskt. De presterar ett ganska bastungt ljud med fin, djup bas, och helt okej diskant på andra sidan spektrat. Mellanregistret övertygar inte på samma sätt, där uppfattar vi det istället lite klent.

Equalizern (som kan nås snabbt via den programmeringsbara knappen, eller lite långsammare genom att öppna appen) är till stor hjälp här, för klarare röster vid podd-lyssnande, för ännu lite extra bas vid tung musik, eller för att försöka hjälpa upp mellanregistret lite grann. Kort sagt: Ljudet är godkänt för priset, men det finns andra hörlurar som låter bättre för samma peng.

Till sist, ett par nackdelar värda att nämna: Sladden på vårt exemplar är rätt jobbig att ha att göra med. Den är inte särskilt följsam och rätar inte ut sig även efter många timmars användande. Förhoppningsvis blir det lite bättre med tiden.

Vi märker också visst vindbrus vid snabbare cykelturer, oavsett om brusreducering är på eller inte. Lurarna är inte svettåliga så det här är ändå inte de optimala träningslurarna, även om de duger för lugnare pass på gymmet. För träning föredrar vi ändå trådlösa lurar.

Pioneer Rayz Plus Pris vid test: 1690 kr.

Bästa pris just nu: 707 kr

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Lightning-hörlurar just nu