Mac

Om du har en Mac hemma på skrivbordet som brukar stå på och till exempel agera mediaserver eller bara samlar alla dina filer kan det hända att du skulle behöva starta om den trots att du inte är hemma och kan knalla bort och göra det för hand.

Som tur är finns det flera sätt du kan ordna så att du kan starta om (och göra i princip vad som helst med) din Mac oavsett var du befinner dig.

Back to my Mac

Apples egna Icloud har en inbyggd funktion för att fjärransluta till och styra en Mac som är inloggad på samma Icloud-konto. Du aktiverar funktionen i Systeminställningar -> Icloud och ansluter med programmet Skärmdelning. För att det ska fungera får du inte ha dubbel NAT, det vill säga ett nätverk med mer än en router med NAT-funktion. Om du till exempel har ett bredbandsmodem med routerfunktion och ansluter en annan router till den kan du ha en sådan situation.

Om det funkar för dig är det här det enklaste, och när du har anslutit kan du styra Macen i ett fönster som om du satt framför den, inklusive att starta om den och spara osparade dokument.

Teamviewer

Tredjepartsprogram

Ett annat alternativ är att använda ett tredjepartsprogram. Det bästa alternativet för privatpersoner är förmodligen Teamviewer, som är gratis för icke-kommersiellt bruk. För företag kostar det däremot en rejäl slant och alternativet Logmein är betydligt billigare (men inte på något sätt billigt).

Teamviewer klarar dubbel-NAT och kräver inte att du är inloggad på samma Icloud-konto. Det innebär även att det är bra för de som till exempel behöver hjälpa släktingar med datorbekymmer. Det kan spara mycket tid och frustration jämfört med att sitta i telefon och försöka fråga dig fram till vad som kan vara fel, eller hur släktingen ska åtgärda det när du väl vet vad det är.

Uppkopplad grendosa

Ett helt annat och brutalare alternativ är att ansluta Macens strömsladd till en grendosa som är ansluten till nätverket så att du kan bryta strömmen en kort stund och därigenom tvinga fram en omstart. Här har det börjat dyka upp mer moderna varianter som använder Home Kit och som du därmed kommer åt med Apples Hem-app på Iphone (för fjärråtkomst krävs en ständigt ansluten Apple TV).

Översättning: Anders Lundberg

Apple Mac Mini - 1,4GHz DC 4GB 500GB Pris vid test: 4790 kr.

Bästa pris just nu: 4290 kr