Förra året sällade Apple sig till en växande skara företag som erbjuder hittelön till hackare och säkerhetsforskare som rapporterar upptäckta buggar som påverkar säkerheten i företagets olika system och programvaror.

Apple betalar upp till motsvarande cirka 1,8 miljoner kronor för de allvarligaste buggarna. En bugg som gör att ett program kan bryta sig ur sin så kallade sandlåda ger cirka 225 000 kronor.

Det är för lite, rapporterar Motherboard.

Sajten har intervjuat en rad forskare och hackare som alla är överens om att summorna är för låga för att den som bara är ute efter pengar ska välja att rapportera till Apple. Företag som Zerodium erbjuder upp mot 13,5 miljoner kronor för ett paket buggar som kan jailbreaka IOS.

Ett problem för Apple är att forskare drar sig från att rapportera buggar som utnyttjas för att leta efter nya buggar. På ett möte om Apples hittelönsprogram förra året efterfrågade flera forskare speciella Iphone-modeller med vissa säkerhetsfunktioner avstängda så att de enklare kan rota runt i IOS kärna i jakten på allvarligare buggar, men Apple avböjde.