Du vet så klart hur du söker på nätet från Safaris adressfält på din Iphone, och förmodligen hur du aktiverar läsläget för att läsa en artikel utan distraktioner. Men trots sin enkelhet har Safari många funktioner och du kan ha missat en och annan som är väldigt praktisk.

Ofta besökta webbplatser
Foto: Ben Patterson

1. Dölj ofta besökta webbplatser

När du öppnar en ny tom flik i Safari syns både dina favoriter och en lista över dina ofta besökta webbplatser. Det kan vara praktiskt om du till exempel ofta läser MacWorld men inte har den sparad som favorit. Å andra sidan gör det att vem som helst som använder din telefon enkelt kan se vilka sajter du besöker oftast. Om du hellre håller det lite hemligt kan du stänga av funktionen i Inställningar -> Safari -> Ofta besökta webbplatser.

Ändra bland favoriter
Foto: Ben Patterson

2. Stuva om bland och ta bort favoriter

På tal om favoriter: Visste du hur enkelt det är att stuva om bland dem och att radera och döpa om favoriter? Tryck och håll på en av ikonerna för att börja flytta den, ungefär som hur du flyttar ikoner på hemskärmen. När du trycker och håller dyker även en liten meny upp där du kan radera eller redigera favoriten. Du kan också radera (men inte flytta eller döpa om) ofta besökta webbplatser.

Ändra typografi i läsläget
Foto: Ben Patterson

3. Ändra typografi på läsläget

Läsläget är en av Safaris mest användbara funktioner. Den förvandlar en plottrig och svårläst sida till ren text. Som standard visas texten som svart text på vit botten med det lite tråkiga (men lättlästa) typsnittet San Francisco. Om du trycker på den lilla ”aA”-ikonen till höger i adressfältet i läsläget kan du ändra inställningar. Du kan till exempel byta till beige bakgrund och serif-snittet Charter.

Sök på sidan
Foto: Ben Patterson

4. Sök i texten på en sida

Du kan söka på Google genom att börja skriva i Safaris adressfält, men du kan också – förvirrande nog – söka i innehållet på den sida du just nu har öppen på precis samma sätt. Det är inte direkt intuitivt, men när du väl vet hur du gör fungerar det ganska smidigt. Du hittar sökresultaten från sidan längst ner under Google-förslagen och resultat från bokmärken och historik.

Lägg till på hemskärmen
Foto: Ben Patterson
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning