IOS och Android har under åren drivit på varandras utveckling. Även om många IOS-användare nog menar att Apple hade klarat sig bra utan ”kopiatorerna i Mountain View” är det utan tvekan så att IOS inte hade utvecklats lika långt om det inte var för konkurrensen från Android.

Missa inte: 10 program du måste ha till Macen

I höst får Apples mobilsystem en rad nya funktioner. IOS 11 ser väldigt lovande ut, men det betyder inte att Apple har lånat alla bra funktioner som Android har. Vi har hittat åtminstone sex funktioner vi önskar att IOS också fick.

Användarprofiler
Foto: Ben Patterson

Användarprofiler

Förra året lade Apple till stöd för användarkonton i Ipad – men bara för skolor. Varför kan inte vanliga barnfamiljer få ett enkelt sätt att separera varandras data och behålla syskonsämjan? I Android har användarprofiler funnits ett tag och gör det mycket lättare att dela på en gemensam platta eller till och med mobil.

Stör ej
Foto: Ben Patterson

Flera Stör ej-scheman

På Android kan du skapa flera automatiserade Stör ej-scheman. Det gör att du till exempel kan stänga av Stör ej klockan 7 på morgonen och 22 på kvällen på vardagar men andra tider på helgerna, eller ställa in andra inställningar för vilka notiser du fortfarande släpper igenom när du aktiverar Stör ej under ett möte.

Missa inte: Bästa powerbank för din Iphone

IOS har bara ett schema och ingen möjlighet att skapa olika förinställningar, även om IOS 11 får ett nytt Stör ej under bilkörning-läge.

Sök på skärmen
Foto: Ben Patterson

Sök på hela skärmen

Google Assistant har en speciell sökfunktion – Vad finns på min skärm – som söker på Google efter allt som just nu visas på skärmen. Något liknande finns inte på IOS, varken idag eller i IOS 11.

Töm applistan
Foto: Ben Patterson

Töm applistan

I Androids multitaskinggränssnitt finns en knapp som omedelbart tömmer listan och därmed tvångsavslutar alla appar som är öppna. IOS har ingen sådan funktion och även om systemet är smart och du egentligen aldrig behöver stänga andra appar för att frigöra resurser är det ett praktiskt sätt att få mer översikt och att stänga flera appar på en gång.

Radera alla bilder
Foto: Ben Patterson

Radera alla lokalt sparade bilder

Om du använder Icloud-bildbiblioteket och aktiverar smart utrymmeshantering är tanken att IOS ska se till att det finns ledigt utrymme genom att ta bort högupplösta versioner av bilder på enheten och bara behålla dem i molnet. Android har istället en funktion som omedelbart kan radera de lokalt sparade bilderna, vilket sparar mycket mer utrymme och gör det omedelbart.

Läs även: 10 funktioner du inte får missa i Spotify

Det värsta är att du inte kan radera bilder på egen hand – då försvinner de från Icloud också. Det närmaste du kan komma är att spara undan bilderna till Macen och sedan radera alla bilder med programmet Bildinsamling.

Symbolgenvägar
Foto: Ben Patterson

Genvägar till symboler på Iphone

På Ipad får tangentbordet nya snabbgenvägar till symboler och siffror i IOS 11 – det gör det snabbare att till exempel skriva ut ett tal eller ett @ i en mejladress. Men Iphone får inte ta del av nyheten. Apple menar nog att det inte får plats, men det finns på Android och fungerar fint på till exempel Nexus 5X. Kom igen Apple, kan vi inte få avgöra själva om det fungerar för oss?

Läs även: Tänk på detta innan du tetar IOS 11 beta