Barn med Iphone
Foto: Anthony Kelly (CC BY 2.0)

Barn gillar Iphone och Ipad – det är svårt att hitta någon över två som inte gillar att spela spel och se på videor på en egen liten skärm. Ett enkelt sett att ge ett barn en helt egen mobil eller platta utan att tömma bankkontot är att ge din gamla när du uppgraderar.

Innan du ger ifrån dig din gamla Iphone bör du dock se till att den är i ett skick som passar för ditt barn. Exakt vad du behöver göra beror på hur gammalt – och ansvarsfullt – barnet är. Vi skriver telefon eller Iphone, men samma saker gäller så klart Ipad och Ipod Touch också.

Nollställ
Foto: Ben Patterson

Nollställ

När det inte är din telefon längre bör den inte heller vara fylld av din privata data. Det enklaste och bästa är att fabriksåterställa den så att barnet får börja om från början med en helt fräsch Iphone. Det gör du så klart först efter att du har fått igång din egen nya telefon och sett till att allt följde med när du laddade backupen till den.

Icloud
Foto: Ben Patterson

Skapa ett eget Icloud-konto

Om du över huvud taget har framtiden i åtanke ska du redan från början se till att barnet har ett eget Icloud-konto. Om hen är under 13 år kan du inte skapa ett vanligt konto, men om du har skapat ett familjekonto med ditt eget konto kan du lägga till ett speciellt barnkonto som bland annat måste be dig om lov innan det köper något i butikerna, men i övrigt fungerar som vanligt med backuper, bilddelning och synk.

Begränsningar
Foto: Skärmdump

Aktivera begränsningar

I Inställningar -> Allmänt -> Begränsningar hittar du inställningar för att hindra barnet från att komma åt specifika appar, olika typer av material i butikerna, multiplayerfunktioner med Game Center och annat. Hur mycket du bör begränsa vet du bäst själv – men tänk på att barn som känner att föräldrarna litar på dem förmodligen uppvisar större mognad.

Sköt appar via Itunes

Om du inte vill att barnet själv ska kunna installera några appar, men ändå vill att hen ska kunna få ett nytt spel eller annat då och då kan du stänga av App Store i Begränsningar och sedan hålla dig till Itunes-synkning för att fylla på med nya appar. Då kan ni tillsammans sitta vid datorn och titta på de nya appar barnet vill ha, och ladda ner de som passar.