Det första vi slås av när vi packar upp det här vikbara mini-tangentbordet är hur litet det faktiskt är. Det här är inga problem att ta med sig om vi ändå har en datorväska eller liknande med oss. Är det för stort och klumpigt är ju risken att det blir kvar hemma istället. Men Kanex Multisync Mini litet – hopvikt är det ungefär lika stort som en halv Ipad, och inte många millimeter tjockare.

Det andra vi slås av är den överraskande fina kvalitetskänslan. Materialet är en sorts mjuk, skön plast som nästan liknar filt, och tangenterna är stabila (vi återkommer till skrivkänslan senare). Dessutom slipper vi den stora Kanex-loggan som finns på många av tillverkarens tangentbord.

Läs också: Kanex Multisync: Kan den plastiga "kopian" klå Apples tangentbord? 

V-format tangentbord med stabila tangenter

Att tangentbordet är så pass litet innebär såklart några kompromisser. Å, ä och ö finns här, men de är något mindre än övriga tangenter. Enter-knappen är bara en rad istället för det (för oss svenskar) normala två rader, och delete-knappen sitter inte omedelbart ovanför enter-knappen. Och av någon anledning har funktions- respektive control-tangenten bytt plats från det vi är vana med på Mac.

Kanex
Tyvärr finns ingen rad med specialtangenter för IOS, troligen av utrymmesskäl.

Som synes på bilderna är mini-tangentbordet v-format, en layout som vissa föredrar och som också ska vara bra för ergonomin, men vi väljer nog helst ett vanligt, rakt tangentbord ändå.

Trots att det är litet, delat i två delar och v-format går det bra, till och med överraskande bra, att lära sig skriva på. Tillvänjningsperioden är lite längre än med ett vanligt tangentbord. Vi tittar ned på tangenterna mer än vanligt, och trots att vi skrivit ganska mycket på det (hela det här testet till exempel), skriver vi aldrig lika snabbt som på ett fullstort tangentbord. Det är kanske inte heller någon överraskning, det är trots allt litet.

Men tangenterna är stabila, och med undantag för å, ä och ö känns de tillräckligt stora. Tangenterna är rätt hårda och kräver lite vikt för att trycka ned dem (något mer än på exempelvis MacBook Pro 2016), men det är inget vi störs av. Som ett komplement till IOS mjukvaru-variant för lite längre skrivstunder, kanske på resan, duger tangentbordet gott.

Magnetlås och multisynk för snabb parkoppling

Kanex Multisync Mini hålls ihop av ett magnetlås som också aktiverar tangentbordet när det viks upp. Har vi redan parkopplat tangentbordet är vi igång bara någon sekund efter att ha öppnat det, utan att behöva trycka på några knappar eller vänta på parkopplingen.

Vad vi ännu inte nämnt (men som märks på namnet) är att tangentbordet har ett minne för att enkelt kunna synkroniseras till flera enheter samtidigt, upp till fyra stycken. Första gången vi startar tangentbordet trycker vi fn + z för att parkoppla. Trycker vi fn + x, c respektive v, kan vi parkoppla ytterligare tre enheter, och sedan enkelt byta mellan.

Kanex

Att byta går snabbt, det handlar om maximalt ett par sekunder och sedan är vi ansluten till nästa enhet. Det är praktiskt att snabbt kunna byta mellan till exempel Iphone och Ipad, även om vi inte tycker att det är en absolut nödvändig funktion. Ska vi skriva på Iphone behöver vi dock ställa upp den på något sätt, kanske mot ett vattenglas, eller ännu hellre, ett skal med ett inbyggt stöd.

Vi märker snart att tangentbordet verkar ha en rätt aggressiv batterispar-funktion. Det går ganska snabbt för tangentbordet att stänga ned och tappa kopplingen, men det tar å andra sidan bara ett knapptryck på valfri tangent så är vi igång igen inom någon sekund. Vi har inte testat tangentbordet tillräckligt länge för att med säkerhet kunna uttala oss om batteritiden, men några timmars skrivande över ett par dagar var inga problem. Batteristatus kan vi kolla med en lampa på tangentbordet – ett grönt blink för 25 procent, två för 50 procent och så vidare. Laddning sker via mikro-usb.

Bäst för bärbart

Kanex Multisync Mini är ett vanligt blåtandstangentbord som i praktiken fungerar lika bra till Mac som till IOS-enheter, men vi har svårt att se att någon skulle använda det till en Mac (om inte ett minimalt, trådlöst, vikbart, v-format multisynk-tangentbord är precis det vi letar efter).

Det här är knappast en optimal lösning för den stationära datorn på skrivbordet, och den bärbara Macen har ju redan ett tangentbord inbyggt. För anteckningar med riktiga tangenter på Iphone eller Ipad ser vi däremot mer nytta.

Missa inte: Logitech Slim Folio: Förvandla Ipad till dator – med fantastisk skrivkänsla