Om vi bortser från att det jobbiga med nya portstandarder – att behöva jaga nya adaptrar, kablar och tillbehör – finns många fördelar med de thunderbolt 3-portar senaste generationen Macbook Pro samt Imac är utrustad med.

Thunderbolt 3 använder samma fysiska kontakt som usb-c, men när usb-c ger en maximal överföringshastighet på 10 GB/s, kan thunderbolt 3 skyffla data i hela 40 GB/s. Dubbelt så snabbt som thunderbolt 2, och alltså fyra gånger så snabbt som usb-c.

Läs också: 9 nödvändiga tillbehör du måste köpa till nya Macbook Pro

Dessutom gör thunderbolt 3 det möjligt att seriekoppla upp till sex enheter från samma port, och datorer med porten kan strömförja anslutna tillbehör upp till 15 watt. Det gör våra datorer utbyggbara som aldrig förr och öppnar upp för tillbehör som annars inte skulle vara möjliga med enbart usb, eller ens thunderbolt 2.

I den här artikeln listar vi några av av de mest intressanta thunderbolt-tillbehören som Macbook Pro-ägare gör gott i att kolla närmare på, ja även den som har senaste generationen Imac. Lilla 12-tums Macbook får däremot nöja sig med usb-c och kan inte använda de tillbehör som förlitar sig enbart på thunderbolt 3.

Jättetest: Här är bästa usb-c-dockan till Macbook och Macbook Pro 

Belkin

1. Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD – proffsig dockningsstation för skrivbordsarbete

Den som ofta sitter vid ett skrivbord och jobbar med skärm, hårddiskar, högtalare och andra tillbehör inkoppplade – eller som kanske bara vill ha en, enda kabel att koppla in till sin Macbook Pro efter en arbetsdag på språng – gör rätt i att skaffa en rejäl dockningsstation.

Belkins uppdaterade modell, nu med thunderbolt 3-prestanda, är en av de första med just thunderbolt 3 som går att köpa i Sverige. Dockan laddar datorn i full fart (även 15-tummare), ger två extra hörlursuttag, gigabit ethernet, displayport och en extra thunderbolt-port varifrån vi kan kedjekoppla ytterligare fem tillbehör. Usb-portarna laddar mobilen snabbt men vi skulle gärna se att det fanns ett par till här, nu finns bara tre stycken. Totalt kan vi koppla åtta tillbehör genom dockan, allt med en enda sladd till datorn.

Här kan du läsa ett test av produkten!

Mer info: Belkin
Pris: 3 490 kronor, finns att köpa hos bland annat Dustin.

Apple MacBook Pro - 2,0GHz DC 8GB 256GB 13" Pris vid test: 14990 kr.

Bästa pris just nu: 15403 kr