Tidigare under året utsåg Greenpeace Apple till det grönaste teknikföretaget i världen, främst för sina satsningar på förnybar energi. Men allt är ändå inte guld och gröna skogar.

I en ny kampanj utmanar Greenpeace tillsammans med Ifixit de stora teknikjättarna att tillverka mobiler, surfplattor och datorer som är lättare att reparera, håller längre, och som därmed inte bidrar lika mycket till den växande högen av elektronikskrot i världen. Och här får varken femte generationens Ipad (2017) eller senaste generationen Macbook och Macbook Pro höga betyg.

Läs också: Så funkar Moment – appen som avslöjar ditt osunda skärmberoende

Utifrån fyra faktorer – tillgång till reservdelar, hur lätta skärm respektive batteri är att byta samt behov av specialverktyg – får Ipad 2/10 i betyg, Macbook och Macbook Pro bara 1/10.

Något överraskande ger organisationen ett relativt högt betyg till Iphone 7, 7/10, med gröna pluspoäng för att skärmen är lättare att byta. Det är högre än exempelvis Samsung Galaxy S8 (4/10), men lägre än LG G5 (8/10). Högst betyg i kategorin mobiltelefoner får den modulära, miljövänliga Fairphone 2 – 10/10.

Apple iPhone 7 32GB Pris vid test: 5313 kr.

Bästa pris just nu: 5199 kr