Vi har testat många kompakta ”dockor” med usb-c och thunderbolt 3, dockor som erbjuder alla de portar som Macbook Pro saknar samtidigt som de är lätta att slinka ned i datorväskan eller en ficka. Belkins alldeles färska thunderbolt 3-docka slinker inte alls ned i någon väska, den är stor och kräver egen strömförsörjning från vägguttaget – det är mer av en stationär ”skrivbords-docka” helt enkelt.

Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD

Det här är inte den första stationära ”skrivbords-docka” med thunderbolt 3 att visas upp, men det är en av de första att faktiskt skeppas i Sverige. OWC har en modell som vi skrev om första gången redan i november förra året men som blivit försenad gång på gång, och fortfarande inte hittat ut till sina kunder. Även Elgato har en typ av stationär thunderbolt 3-docka, men den är nyligen lanserad och har inte heller börjat säljas i Sverige ännu.

Missa inte: Bästa usb-c-dockan till Macbook och Macbook Pro – 7 modeller i stort test

Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD (som är dess hela, långa namn) är i stort sett samma docka som den tidigare Thunderbolt 2 Express Dock HD, med samma utseende och samma typer av portar. Skillnaden är naturligtvis att årets modell har det mer kapabla och dubbelt så snabba thunderbolt 3 (upp till 40 gb/s).

Många portar och laddning – genom en enda sladd...

Årets Express Dock HD är fortfarande en stilren sak som tål att stå på skrivbordet utan att vi får ont i ögonen. Dockan har ett hölje i äkta aluminium med sidor i blank plast. På framsidan finns en lampa som lyser grönt när dockan är igång, rött när vi stänger av datorn och dockan hamnar i standby.

På framsidan finns också en usb 3.0-port för att snabbt kunna koppla in usb-minnen eller ladda mobilen, samt ett 3,5 millimeter hörlursuttag för lurarna. Men det är såklart på baksidan som det verkligt intressanta finns. Här hittar vi:

  • Gigabit ethernet
  • Ljud ut
  • 2x usb-a 3.0
  • 2x thunderbolt 3 (usb-c)
  • Displayport
  • ​​​​​Uttag för att strömförsörja dockan
Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD

Det betyder att vi när vi ”dockar” oss vid skrivbordet kan få exempelvis en extern skärm, hårddiskar, thunderbolt-tillbehör och internet via sladd – allt genom en enda kabel till vår Macbook Pro (2016 eller senare) eller Imac (2017).

Expresss Dock kan dessutom förse en Macbook Pro med upp till 85 watt ström, vilket ger laddning i full hastighet även för 15-tumsmodellen. En thunderbolt 3-kabel medföljer för laddning och data, så vi kan låta Macbookens egna laddare ligga kvar i väskan.

Belkin påstår dessutom att dockan har bandbredd nog för att driva tillbehör inkopplade i alla portar samtidigt, och vi såg inga tecken på att dockan storknade – inget lagg eller fördröjningar i videoöverföring, och dockan kan utan problem driva ett par externa 2,5-tumsdiskar samtidigt.

För att mäkta med allt detta kräver Express Dock som tidigare nämnt givetvis egen strömförsörjning (inte minst för att ladda datorn). En stor klump till nätadapter ger 170 watt till dockan och ska se till att alla tillbehör får nog med ström samtidigt som vi kan ladda och strömförsörja datorn.

Express Dock har bara två thunderbolt 3-portar, varav en används för kommunikation till datorn, men med thunderbolt kan vi kedjekoppla upp till fem tillbehör genom en port, vilket gör att vi inte känner oss lika begränsade av de två portarna. Det gör att vi totalt kan ha maximalt åtta tillbehör kopplade till dockan, genom en enda sladd till datorn. Bekvämt värre.

... men vi saknar några viktiga ingångar

Däremot skulle vi gärna se en hdmi-port direkt på dockan. Behöver vi hdmi får vi istället ta en ”omväg” med via en Displayport till hdmi-adapter, alternativt använda en av thunderbolt-portarna för en hdmi-adapter, som syns på bilderna nedan. Genom att använda både displayport och thunderbolt 3 kan dockan driva två 4k-skärmar samtidigt. 

Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD
Många användare skulle nog hellre se hdmi än displayport. Istället får vid göra såhär: Koppla en usb-c-adapter med hdmi till ena thunderbolt 3-porten. Det fungerar faktiskt problemfritt, även om det inte ser så smidigt ut.

Vi skulle också vilja ha fler usb-portar. Tre stycken (varav en på framsidan) känns lite futtigt, hade dockan bara varit lite bredare hade det går att klämma in några till. Den ständigt försenade OWC-dockan har till exempel fem stycken. Och – sd-kortläsare saknas som bekant på nya Macbook Pro, så varför finns ingen sådan på framsidan av dockan?

Express Dock är ett bra komplement till senaste generationen Macbook Pro, och även till 2017 års Imac för den som vill ha ännu fler portar direkt på skrivbordet.

Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD
Stationärt är naturligtvis grejen här. Det här är ingen docka vi tar med i väskan eller till kontoret – den stannar på skrivbordet. Usb-portarna på fram- och baksida laddar mobilen relativt snabbt med 1,5A.

Priset är dock högt, och för många räcker det alldeles utmärkt att köpa en både kompetent och smidig, mer bärbar, adapter till sin Macbook Pro. För den som ofta jobbar med sin Macbook Pro vid ett skrivbord, ofta har skärm och flera tillbehör tillkopplade kan det däremot vara rimligt att lägga några tusenlappar på en dockningsstation som denna – inte minst för att det är så bekvämt med en enda kabel för ström, ljud, bild och alla tillbehör när vi kommer till jobbet på morgonen, eller hem till skrivbordet efter en dag på språng.

Läs också: Snabb, smidig, kompakt – Satechi Pro Hub är så nära den perfekta dockan vi kan komma

Betyg: 4 av 5
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning