Imac Pro
Foto: Apple

När Apple avtäckte kommande Imac Pro berättade företaget att den kommer ha en Xeon-processor med 8, 10 eller 18 kärnor och AMD Vega Pro-grafikkrets. Men vilka processorer handlar det om? Många gissade att det är kommande processorer som Intel ännu inte har släppt, och att det är en av orsakerna bakom att Imac Pro börjar säljas först i december.

Pike’s Universum har letat i betaversionen av Mac OS 10.13 High Sierra, och precis som många gånger tidigare finns ledtrådar till ny hårdvara – i det här fallet vilka processorer Imac Pro kan få.

Det finns referenser till både ”Basin Falls” och ”Purley” som är Intels kodnamn för två nya serier Xeon-processorer, men efter lite mer rotande skriver Pike’s Universum att Imac Pro förmodligen kommer få Xeon-varianter av Intel Core-X, närmare bestämt 7820X, 7900X och 7980XE. Samtliga använder ”Server Socket R4” (LGA 2066) och har stöd för fyra minneskanaler vilket också är vad bilder på insidan av Imac Pro visar. Skillnaden mot Core-X blir då i princip enbart stöd för ecc-minne.

Men det här är inte allt: Pike’s Universum har även hittat tecken på att Imac Pro kan få en Secure Enclave, samma hjälpprocessor som idag sitter i Macbook Pro med Touch Bar och hanterar touch id och krypteringsnycklar.