En liten kompakt högtalare med namnet Rayz Rally ska ge folk på resande fot bättre ljud vid telefonsamtal genom lightning-porten, och förhoppningsvis är den mer praktisk än snygg för det verkar som att Pioneers designavdelning tagit tidig semester i år. Pioneer Rayz Rally finns i svart, grått eller vitt, men ingen av färgerna kan dölja att det här mer ser ut som en svullen adapter.

Rally
Foto: Pioneer

Nåja, utseende är inte allt och Rally är onekligen unik. Oss veterligen är det här världens första högtalare som kopplas direkt till lightning-porten på Iphone (eller Ipad och Ipod Touch för den delen). Högtalaren drivs av Iphones batteri så vi slipper därmed ännu en pryl som behöver laddas hela tiden.

På enheten finns bara en knapp, den svarar och avslutar samtal samt kan pausa musik. Men här finns också en ingång för lightning som gör att vi kan ladda telefonen samtidigt. Vi har inga uppgifter om hur mycket ström högtalaren nallar av mobilens batteri, men det är såklart bra att möjligheten finns. Via en tillhörande app ska högtalaren ges uppdateringar och fler funktioner i framtiden.

Läs även: 9 månader med Iphone 7

Rally ersätter knappast en batteriförsedd, trådlös högtalare för musikspelande, men det är nog inte det som är tanken heller. The Verge skriver att Pioneer har optimerat ljudkvaliteten för just samtal, och det är troligt att den tilltänkta köparen är någon som ofta talar i högtalaretelefon och är på resande fot – för konferenssamtal på hotellrummet, exempelvis.

Intressant nog fungerar den också om en högtalare till en Mac eller PC, detta genom att plugga in sin vanliga lightning-kabel från ingång på högtalaren till ledig usb-port på datorn.

Vi har tyvärr inga uppgifter om högtalaren kommer till Sverige. I dagsläget säljs den bland annat via Apple Store i flera länder och då vi nyligen fått se en ny serie lightning-lurar från Pioneer lanseras här, är det inte omöjligt att också Rally kommer hit. I USA kostar högtalaren motsvarande cirka 1 100 kronor.

Mer lightning! Nya lightning-hörlurar från Pioneer ska blidka 3,5-gnällarna