Testad produkt: Apple Imac 27" (2019)
Pris: 22 790 kronor hos Webhallen.

I augusti 2019 fyller Imac 21 år. För årets 2019-modell har det varit intressant att se en ny design för denna ikoniska allt i ett-dator. Tyvärr skedde inte det när Apple uppdaterade Imac-serien under 2019. Det är precis samma design som tidigare, med skärmkanter som börjar se lite omodernt tjocka ut.

Det är på insidan nyheterna finns: Mer kraftfulla åttonde och nionde generationens Intel-processorer med sex kärnor (eller upp till åtta kärnor som tillval), förbättrad grafik, snabbare arbetsminne – allt det här gör det till en betydande uppdatering mot 2017-modellen.

Läs också! Imac eller Imac Pro – så väljer du rätt proffs-Mac

I det här testet kollar vi närmare på grundmodellen av Imac 27 tum med dess 3,0 GHz, sexkärniga åttonde generationens Intel i5-processor. Vi har också kört en Core i9 3,6 GHz sexkärnig modell genom testbänken Geekbench, en modell som kan ses som ett direkt alternativ till Imac Pro.

Test Imac 2019 27 tum

Design: Sju eller tio år gammal 

Antingen är Jony Ive överbelamrad med annat arbete, eller så är han så nöjd med Imac-designen att den är värd att överleva några år till.

Årets Imac ser precis ut som den gjorde när denna design släpptes år 2012. Och även denna design är snudd på identisk med den aluminium- och unibody-design som släpptes 2009, så när som på kanterna som blev lite tunnare och den optiska läsaren som försvann.

Men visst fungerar det. Skärmkanterna ser som sagt omodernt tjocka ut vid en första anblick, särskilt när vi annars stirrar på tunna skärmkanter från en Macbook, för att inte tala om Iphone, dagarna i ända. Apple skulle kunna få plats med en nästan 30 tum stor skärm i samma yttre form, om man bara lyckades krympa skärmkanterna något.

Imac 2019 27 tum core i5

En stor brist finns fortfarande med denna design, även om den i övrigt är nästan fulländad. Vi kan vinkla skärmen, men vi kan inte höja och sänka den.

Vi som många andra har satt en bok under foten för att höja upp skärmen något, men det är knappast en snygg lösning. (Annars kanske Satechis Stand Hub kan vara värd att kolla närmare på om skärmen är för lågt ned).


Skärm: Bra, men inget nytt

Ända sedan 2014 har vi kunnat få en mycket fin 5k-skärm i Imac 27 tum, med upplösningen 5120 x 2880 pixlar. Vid 2017-uppdateringen fick skärmen en mindre uppfräschning med högre ljusstyrka (500 nits) och större färgomfång, upp till en miljard färger.

Den uppdateringen hänger med till 2019-modellen, men i övrigt hittar vi inga nyheter här.

Det är dock fortfarande en bra skärm. Den matchar dci-p3-färgspektrat men når bara 92 procent av Adobe rgb. Det är lika bra som Imac Pro, bättre än Macbook Pro (87 procent) men sämre än Dell XPS 15 som når 97 procent.

Skärmen kan vara en anledning att uppgradera för den som kör Imac från innan 2017, och har du ännu inte en retina-skärm på Macen – bered dig på att ramla av stolen. Så häftigt är det.


Specifikationer: Snubblande nära Imac Pro

Med några väl valda tillval kan Imac hamna väldigt nära Imac Pro sett till specifikationer.

Dagens Imac 27 tum säljs med två generationer Intel-processorer samtidigt. Ingångsmodellen respektive mellanmodellen använder båda Intels Coffee Lake-processorer, en betydande uppgradering från sjunde generationens Kaby Lake i Imac 2017. Det gör att Imac hoppar från fyra till sex kärnor i ett svep.

Imac 27 tum i sin toppmodell kör däremot nionde generationens Intel-processorer. Förvirrande nog heter den fortfarande Coffee Lake, men denna generation kan beställas med ytterligare två kärnor som tillval. Totalt får vi då åtta kärnor, vilket är i Imac Pro-klass.

Det bör också nämnas att Apple fortfarande säljer en ingångsmodell av Imac i 21,5-tumsstorlek, men denna bör undvikas som pesten med dess icke-retinaskärm, äldre processorgeneration och 5 400 varv långsamma, snurrande hårddisk.

Nedan följer Geekbench-resultat för bland annat Imac 27 tum med Core i5 och sex kärnor och toppvalet Core i9 med åtta kärnor. Denna ger föga förvånande rejält bättre resultat i Geekbench multitrådade resultat, men om det är värt merkostnaden hänger mycket på vilka program vi använder i vardagen.

Långt ifrån alla program är anpassade för att verkligen kunna dra nytta av så många kärnor, men vi är såklart glada att tillvalet ändå finns.

Test Imac 2019 27 tum Geekbench resultat
Geekbench flertrådiga test. Längre stapel är bättre.
Test Imac 2019 27 tum
Cinebench R20 cpu-test. Längre stapel är bättre.

När det kommer till grafik är det inte längre bara 27-tumsmodellen som har dedikerad grafik. 27-tummaren har dock lite vassare grafik än 21,5-tummaren, både som standard och sett till vad som finns som tillval.

27-tummaren börjar med ett Radeon Pro 570X (4 GB) som standard men kan gå ända upp till Radeon Pro Vega 48 med 8 GB hbm2-minne, dock bara i toppmodellen. Vi har främst testat en maskin med Radeon Pro 570X, men fler resultat följer nedan.

Test Imac 2019 27 tum unigene grafiktest
Unigine. Längre stapel är bättre.
Test Imac 2019 27 tum Geekbench metal
Geekbench Open CL. Längre stapel är bättre.
Test Imac 2019 27 tum Geekbench metal test
Geekbench Metal. Längre stapel är bättre.

27-tummaren är det rätta valet för den som behöver bästa möjliga grafik i sin Mac. Det är dessutom det enda valet för den som till ha Radeon Pro Vega 48. Däremot är Imac 27 tum inte ett så mycket större kliv upp som det brukade vara när även 21,5-tummaren har dedikerad grafik.


Arbetsminne: Fortfarande lätt att uppgradera

En sista, inte oviktig förändring från föregångaren är att Imac nu har något snabbare minne, från 2 400 MHz till 2 666 MHz. Det gör att Imac kan skyffla data och tugga igenom processer aningen snabbare än tidigare.

Viktigt är också att bara 27-tummaren har lätt åtkomligt arbetsminne som i stort sett vem som helst kan uppgradera. På baksidan finns fortfarande den smarta luckan som gör det nästan lika enkelt att uppgradera minne som att, säg, byta glödlampa.

Test Imac 2019 27 tum minne

Det gör det enklare att uppgradera arbetsminne vid ett senare tillfälle, och vi behöver inte köpa på oss så mycket minne vi har råd med redan vid beställningen.

Det är bra, för ett par år efter köp kanske vi kommer på att vi vill sätta i maximala 64 GB arbetsminne (enligt Apple, inofficiellt klarar maskinen 128 GB). Värt att notera är dock att den basmodell vi testar här bara ska klara 32 GB arbetsminne som mest.


Lagring: Undvik allt som snurrar

Det är med viss besvikelse vi kan konstatera att lagringsalternativen för Imac inte har förändrats något i år. Vi hade gärna sett ssd över hela linjen, men så kul ska vi inte ha det. Fusion Drive är standard. Ssd finns som (dyra) tillval.

Fusion Drive gör visserligen en ”kallstart” snabbare, och de program vi använder allra mest startar lite snabbare. Men den vanliga hårddisken i hybridlösningen snurrar bara i 5 400 varv, samtidigt som ssd-delen är på blott 24 GB (mindre än när Apple först introducerade Fusion Drive) så vi kommer snabbt göra slut på den snabba, värdefulla ssd-lagringen. (Precis som tidigare väljer Mac OS själv vad som ska lagras på ssd:n och på hdd:n, så det behöver vi inte tänka på).

Har du pengarna, och inte absolut behöver mängder av (intern) lagring rekommenderar vi starkt att uppgradera till ssd, kanske kombinerat med en extern hårddisk och varför inte molnlagring.

En 256 GB stor ssd kostar 1 100 kronor att välja till grundmodellen av Imac 27 tum. 512 GB kostar 3 300 kronor, medan 1 TB går loss på saftiga 7 700 kronor.

Just lagringen är Imacs svagaste punkt. Som synes i grafiken nedan är en ssd väl värd pengarna ur hastighetssynpunkt. Dock är den långsammare än lagringen i både Macbook Pro och Mac Mini, vilket förvånar oss lite grann.

Test Imac 2019 27 tum hårddisk
Aja lästest. Längre stapel är bättre.
Test Imac 2019 27 tum ssd
Aja skrivtest. Längre stapel är bättre.

Imac 27 tum har fått en riktigt bra uppdatering i år, och den är dessutom flexibel med ett stort spann från grundmodell till en maxad modell med Core i9, 64 4GB ram och Vega-grafik.

Test Imac 2019 27 tum
Portarna är oförändrade från tidigare, vilket betyder ett 3,5 mm hörlursuttag, sdxc-kortläsare, fyra usb-a-portar, två thunderbolt 3/usb-c samt gigabit ethernet.

27-tumsmodellen kostar några tusenlappar extra jämfört med 21,5-tumsmodellen, och om det är värt det avgörs bäst av vad vi gör med vår dator (samt om vi har plats för den större skärmen). Det är klart användbart om vi jobbar med många fönster samtidigt, om vi behöver kunna förstora saker rejält eller kanske jobbar med flera videoströmmar samtidigt i Final Cut Pro.

5k-skärmen är lika bra, om inte bättre, än många fristående 5k-skärmar. Samtidigt kostar den mindre, och vi får en väldigt kompetent dator ”på köpet” på baksidan.


Omdöme

Bra köpImac 27 tum är en rejält flexibel dator sett till vilka tillval som kan göras – som mest maxad snuddar den vid Imac Pro-territorium. Denna 2019-uppdatering är betydande, mycket tack vare Intels nya processorer.

Med inbyggd 5k-skärm känns Imac snudd på prisvärd sett till vilken prestanda vi får, men vad gäller design och lagringen som kommer som standard har nästan ingenting hänt sedan 2012.

Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.

Specifikationer

Testad: April 2019
Vad: Stationär allt i ett-dator från Apple. Fakta gäller testad modell
Processor: Intel Core i5 3,0 GHz, sex kärnor, åttonde generationen. Turbo-boost upp till 4,1 GHz
Minne: 8 GB 2 666 MHz ddr4. Konfigurerbart upp till 32 GB
Grafik: Radeon Pro 570X med 4 GB gddr5-minne
Lagring: 1 TB Fusion Drive. Konfigurerbar upp till 1 TB ssd
Skärm: 27 tum 5 120 x 2 880 pixlar, stöd för upp till 1 miljard färger
Kommunikation: 802.11ac wifi, bluetooth 4.2
Storlek: 51,6 x 65 x 20,3 cm (höjd x bredd x djup)
Vikt: 9,42 kilo
Tillverkare: Apple.
Rek. pris: Från 22 795 kronor hos Apple
Pris testad modell: 22 795 kronor hos Apple
Pris: 22 790 kronor hos Webhallen.

plus

Betydande interna uppdateringar.
Många möjliga tillval.
Prisvärd när skärmen räknas med.

minus

Fusion Drive andas inte 2019.
Portarna på baksidan är svåra att nå.
Ej höj- och sänkbar skärm.

Testad av Karen Haslam, Macworld.com

Betyg: 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning