Det kan vara förvirrande ibland att vara en Mac-användare. Teknisk uppgradering och nya egenskaper introduceras till Mac-utbudet i Apples lite egna tempo, som ibland kan vara trendsättande och år före konkurrenterna, men lika ofta frustrerande långt efter.

Imac är ett bra exempel på det. Senaste gången 27-tumsmodellen uppgraderades var i höstas, för första gången på över ett år. Då kändes den på ett par punkter rätt så gammal redan vid säljstart. Den ”nya” processorn var redan då av förra generationen, den körde fortfarande gamla ddr3-minnen, och den drogs fortfarande med antika Thunderbolt 2-portar på baksidan. Samtidigt kändes 5k Retina-skärmen lika fräsch och svårslagbar som när den först introducerades 2014.

Imac
Apple släpper nytt i bägge storlekarna, men det är i 27-tummaren vi hittar de mest intrerssanta nyheterna.

Mer än bara prestanda

Men nu är det alltså dags för en ”riktig” uppgradering, som inte bara handlar om att trycka in lite nyare processor och grafik, utan också ger oss nya intressanta funktioner. Det kan kanske kännas lite surt för dig som slog till på en Imac i höstas eller i vintras. Hade du haft is i magen och väntat till nu hade du fått en betydligt intressantare dator.

Till det yttre är det inte mycket som tyder på att det skulle vara en ny generation av Imac. Det är samma form och färg som senaste åren. Och varför ändra på det? Bra design är bra design och Imac hör till det snyggaste du kan ställa på ett skrivbord. Möjligen hade Apple kunnat haka på trenden med tunnare skärmkanter.

På baksidan sitter dock en liten men välkommen nyhet. Där sitter nu två thunderbolt 3-portar istället för thunderbolt 2 som ärligt talat känts lite mossigt ganska länge nu. Annars är det samma rad med usb-portar, ethernet och hörlursutgång samt sd-kortläsare som förr.

Imac
Samma gamla mus och tangentbord som vanligt. Men det kan vara värt att kolla på nya tangentbordet med numerisk knappsats istället. 

Ljusstarkare och smartare

Stora uppgraderingarna ser vi när vi slår på datorn. Förutom ny hårdvara under huven (vi kommer till det strax) så handlar det framförallt om skärmen. Det är fortfarande en 5k-panel med samma knivskarpa skärpa och fantastiska punkttäthet som förut, utmärkt färgrymd och färgkorrekthet (nu också utökad med stöd för standarden svårslaget bland båda lösa skärmar och allt-i-ett-modeller. Men här har Apple gjort två saker för att förbättra upplevelsen.

För det första har ljusstyrkan trimmats upp till 500 cd/m2. Det är rejält mycket mer än i de flesta skrivbordsskärmar och även mer än i flertalet bärbara. Det gör att du får en bekväm arbetsmiljö bra läsbarhet även om du råkar sitta med datorn så att du har ett ljust fönster rakt bakom dig. I de allra flesta fall kan det dock vara värt att dra ner ljusstyrkan något då skärmen inte lyckas behålla djupet i svarta ytor på maximal ljusstyrka.

Skärmen är inte ljusstark bara för den sakens skull, utan framförallt för att möjliggöra högre total kontrast. Nytt är nämligen att Imac nu stödjer 10 bitars bildinformation (kallas även ibland för 30 bitar, då det är 10 bitar per färg – röd, från och blå) och kan visa hdr-bild med upp emot en miljard nyanser.

Imac
Thunderbolt 3 är en välkommen nyhet.

Inte äkta hdr, men nära nog

Själva skärmpanelen är egentligen inte en äkta hdr-skärm, men Imacens skärmrutiner kan nu tolka bildinformation i hdr-klass. För att uppnå en liknande effekt använder den sig av en egen så kallad dither för att blanda upp närliggande färger. Det kan innebära en lite grynig bild i vissa lägen, men tack vare att Imac-skärmen är så punkttät som den är så märks det knappt. Resultatet är att du slipper så kallad bandning när du tittar på hdr-innehåll, som till exempel 10 bitars raw-foton eller de filmtjänster som börjar erbjuda hdr-titlar.

Det här är inte helt nytt. Apple introducerade 10-bitars output redan 2015 i och med OSX El Capitan. Men här ska det tydligen vara implementerat bättre och finputsats, och den extra ljusstyrkan gör också att typiska hdr-effekter som reflexer och solglans i bilder och film kan lyftas fram med fin detaljering. Det är inte riktigt i klass med de bästa hdr-tv på marknaden, som ju kan ha ljusstyrka på upp till 1000 cd/m2, men det är klart mer än de flesta datorskärmar.

Välkommen uppgradering

Den här sortens finesser kräver givetvis lite extra prestanda, och på den punkten kan vi nu konstatera att Imac har tagit klivet till både färskare generation av processor, minnen och grafik. Minneskretsarna är nu av snabbare ddr4-typ, något vi väntat på i åtminstone ett år nu.

Nu är det också äntligen Kaby Lake under huven, en Intel Core i5 med fyra kärnor och 3,4 GHz klockfrekvens. Det är inget enormt kliv uppåt i prestanda jämfört med föregångaren, ungefär en 15-procentig prestandaökning enligt våra mätningar.

Imac

En annan fördel är lägre värmeutveckling och aningen lägre energiförbrukning. Så länge vi inte pressar grafikkortet med spel eller andra 3d-jobb så är den snäppet tystare i drift än förra Imacen. Och den var ju inte så högljudd den heller. Totalt drar 2017 års modell mer ström, men det beror nog främst på kraftfullare grafikkort och ljusstarka skärmen.

Proffsgrafik som även lyfter spel

Grafiken står för det största prestandalyftet. Här sitter nu ett Radeon Pro 570 med 4 GB grafikminnne, jämfört med Radeon R9 M390 med 2 GB på föregångaren. Det är ett skifte mot mer workstationinriktad grafik, mer inriktat på att boosta OpenGL-applikationer med Metal 2 än att maximera spelprestanda. Inte för att den är dålig för spel heller, så länge du håller dig till 1080p eller 1440p så kan du få hyfsade framerates i de flesta av de senaste speltitlarna. Men förvänta dig inga underverk, det här är fortfarande ett grafikkort i mellanklass prestnadamässigt.

I standarduppsättningen ingår en Magic Mouse 2 och vanliga Magic Keyboard. Här kan det vara värt att spana in nya tangentbordsalternativet med separat numeriskt tangentbord och bättre utrymme för navigeringsknappar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iMac - 3,4GHz QC 8GB 1,03TB 27" Pris vid test: 20365 kr.

Bästa pris just nu: 17990 kr