Testad produkt: Imac 27 tum 2020
Pris: Från 27 570 kr hos Prisjakt.

Det händer mycket på Mac-fronten just nu. Apples kommande storsatsning på egna Apple Silicone istället för Intels Core-processorer har inletts och vi väntar oss datorer på den nya plattformen redan lite senare i år. Men det är en lång process, Apple själva pratar om två år, och man ska alltid ta sådana planer med en klackspark. Förseningar kan förekomma.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Nya Imacen håller precis den höga kvalitet som vi förväntar oss. Med senaste Core-processorerna och Radeon-grafiken levererar den helt rätt prestanda för en ambitiös användare. Lägg till det ett gäng små förbättringar av allt från högtalare till kamera som höjer livskvaliteten. Det här är allt annat än en billig dator, men med tanke på allt du får kan den absolut vara värd det. I alla fall om du satsar på extra ram-minne, antingen direkt eller efter hand.

Positivt

  • Riktigt rapp i prestanda.
  • Snabb ssd i alla konfigurationer.
  • Flera små, smarta förbättringar.
  • Som alltid högklassiga 5k-skärmen.

Negativt

  • Bara 8 GB ram som standard.
  • En del uppgraderingar är obekvämt dyra.
MacWorld rekommenderar

Troligen startar det med lättare laptops, medan desktopdatorer lär dröja. Inte minst med tanke på att Apple precis uppdaterat 27 tums Imac med nya tionde generationens Intel-processorer. Så det lär inte vara dags för en Imac på ny teknisk plattform på åtminstone ett år. Det handlar om tre färska grundkonfigurationer, med två olika snabba sexkärniga Core i5, samt den maskin vi testat här med åttakärnig Core i7.

Det är en riktigt best till processor, med 3,8 GHz klockfrekvens som gör att den både övertygar i enkel- och flertrådade operationer. Men det är just i program som utnyttjar alla kärnorna som Photoshop, Autodesk och Logic som den på allvar kommer till sin rätta, och då kan vi få allt mellan en 40-procentig till nära 70-procentig ökning jämfört med den åttonde generationens Core som sitter i 2019 års modell.

Uppgradering av det mesta

Det är kanske den mest påtagliga nyheten, men långt ifrån den enda. Även grafikkortet är uppdaterat till nyaste generationen Radeon Pro från AMD som även den ger en liknande prestandaökning. Ram-minne går att få upp till 128 GB. Vi är dock förvånade över att det fortfarande startar så lågt som 8 GB. Det känns klaustrofobiskt när allt annat är så rejält tilltaget från början.

En uppgradering till 16 GB känns som lite av ett måste. Det är dock lätt att fixa själv. Baktill sitter en lucka som rymmer just sodimm-platserna för ram-minne, så det är fritt fram att köpa och stoppa in mer på egen hand.

Lagringsalternativen har fått en uppfräschning och har nu helt övergett Fusion Drive, det vill säga mekanisk disk med ssd-cache, för äkta ssd av blixtrande snabb typ. Vi pratar läshastigheter på i teorin över tre gigabyte per sekund. I vår mätning landar vi snarare på ungefär två gigabyte. Men det kan variera beroende på vilken storlek på ssd du väljer. De börjar på en halv terabyte och går upp till åtta. Om du har orimliga summor pengar att bränna på det.

Och nyheterna tar inte slut där. Faktum är att på nästan varenda punkt vi går igenom är det någon liten uppgradering. Sd-kortläsaren baktill har stöd för högra hastigheter och ethernetporten kan uppgraderas till 10 gigabit-klass som tillval.

Imac 27 tum

Fler och smartare pixlar

Facetime-kameran tar klivet upp till 1080p, och tack vare att Imac nu fått säkerhetschippet T2 integrerat får kameran nya funktioner som smartare bildprocessing och ljushantering i realtid och ansiktsdetektering. Den var redan pålitlig videosamtalskamera, och blir nu ett par snäpp vassare. Ljudupptagningen har också blivit bättre, tack vare ny mikrofonuppsättning med en bakåtriktad mikrofon för reducering av brus och störande omgivningsljud, och dubbla mikrofoner fram.

En sak är sig dock lik. Apple har inte rört den yttre designen, utan det här är precis samma utförande som förra årets modeller, med identiska mått, färger och kurvor, samma antal portar baktill och samma tangentbord och mus på köpet i standardkonfigurationen. Det är en form som hållit i flera år med bara minimala justeringar. Möjligen kan de extra skärmmarginalerna börja kännas lite omoderna.

Den finns dock en nyhet, men inte på den standardmodell vi testade. Det finns ett val att få skärmen med ett ytbehandlat glas som gör det subtilt matt istället för helblankt. Detta för att minimera risken för reflexer. Hur bra det ser ut låter vi vara osagt eftersom vår testade modell är av den traditionella sorten, men har du inte möjlighet att kontrollera ljussättningen bakom ryggen på dig där du vill ha din Imac så kan det vara ett smart alternativ. Dock ett dyrt sådant, det kostar 6 250 kronor att lägga till om du beställer den från Apple.

Samma skärm med en ny funktion

Skärmen är för övrigt samma utmärkta 5k-panel med fin kontrast, färgomfång i dci p3-klass och 500 cd/m2 i ljusstyrka som tidigare. Det nya här är att den nu fått stöd för Truetone, det vill säga automatisk färganpassning utefter ljuset i rummet den befinner sig i. Det känns inte lika viktigt här som i en Iphone eller Macbook då det är mindre troligt att ljuset skiftar mycket vid skrivbordet, men det är givetvis ett plus att funktionen finns. Vi tycker den levererar aningen för varma toner, men det kan vara en smaksak.

Det är onekligen en höjdarskärm både för jobb och underhållning, och med högkvalitativa högtalare inbyggda levererar datorn en bra mediaupplevelse. Dessa har i årets modell förbättrats med ny smart ljudprocessning i samma T2-chipp som förbättrar kameran. Möjligen är basen onaturligt dominerande, men då är vi petiga.

Det här är en välbehövlig och värdig uppgradering av en redan bra dator, och kombinationen av skärm i toppkvalitet och utmärkta prestanda gör den nästan prisvärd trots sin saftiga prislapp. Som alltid svider det lite för ekonomin om du vill ha något mer än en av de tre standardmodellerna. Vi skulle definitivt rekommendera åtta extra gigabyte minne. Det kostar 2 500 kronor om du inte vill meka med det själv. Vågar du det kan du komma undan klart billigare.

Är det sista Imacen med Intel-processor? Kanske, eller så hinns det med en generation till. Det är i alla fall ett helt klart värdigt avsked, om så är fallet.

Specifikationer

Produktnamn: Imac 27 tum 2020 (MXWV2KS/A)
Testad: Augusti 2020
Tillverkare: Apple
Processor: Intel Core i7-10700, 3,8 GHz octa core
Grafik: Radeon Pro 5500XT, 8 GB
Minne: 8 GB ddr4 (max 128 GB)
Lagring: 512 GB ssd (max 8 TB), plats för sd-kort
Bildskärm: 27 tum blank ips, 5k - 5120 x 2880 bildpunkter
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, 4 st usb 3.0, lan, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5
Operativsystem: Mac OS 10.15 Catalina
Övrigt: Trådlös mus och tangentbord
Storlek: 65 x 51,6 x 20,3 cm
Rek. pris: 28 995 kr
Pris: Från 27 570 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 4 277 poäng
Geekbench 5, cpu: 7 505 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 303 poäng
Geekbench 5, gpu: 40 826 poäng
Disk, läsning: 2 095 MB/s

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning