Från klistermärken i meddelanden till 3d touch och Live Photos – IOS är fullpoppat av iögonfallande funktioner som drar ned applåder på Apples event och får rubriker i pressen. Men några av IOS allra mest användbara funktioner hör faktiskt till dess äldsta. Det är lätt att missa dem, speciellt för nya användare.

I den här artikeln går vi igenom 10 grundläggande IOS-funktioner varje Iphone-användare borde känna till, som hur du tar en skärmdump och att det finns en fysisk knapp du kan ta foton med.

Skärmdumpar

1. Ta en skärmdump

En av de äldsta IOS-funktionerna är möjligheten att snabbt spara en avbildning av allt du ser på skärmen. Det är praktiskt för allt från att dokumentera en bugg i en app till att dela en hel textkonversation med en kompis.

På Iphone-modeller med Face ID trycker du på sidoknappen och volym upp samtidigt för att ta en skärmdump. På modeller med hemknapp trycker du på sidoknappen och hemknappen. Då kommer skärmen blinka vitt en kort stund för att visa att du gjorde rätt, och du hör ett typiskt kameraklick. Skärmdumparna hamnar i ditt vanliga bildbibliotek och i ett smart album kallat Skärmavbilder. Sedan kan du skicka den som vanligt med Dela-knappen.

Nu för tiden visas en förhandsvisning av skärmdumpen nere till vänster på skärmen. Om du trycker på den öppnas den och du kan lägga till anteckningar och dela den direkt därifrån. När du stänger kan du dessutom radera den, vilket är smidigt om du bara ville skicka iväg den och inte spara den till senare.