Vi har sagt det förr, men tangentbord gör verkligen underverk för Ipad. Om vi ska göra något mer än att bara läsa nyheter eller strömma Netflix får vi mycket mer gjort med ett tangentbord. Att kunna skriva mer bekvämt, få tillgång till samma kortkommandon som vi är vana med från Mac, att snabbt kunna växla mellan appar med cmd + tab, och att få tillgång till snabbtangenter för Siri, sök, volym och så vidare – det är guld värt.

Men när Apple tillverkar sitt Smart Keyboard till Ipad Pro-modellerna, erbjuder de inget alls till den billigare och nog så kompetenta Ipad 9,7 tum (2017). Och den Smart Connector som behövs saknas i Ipad 9,7 tum, så vi kan inte enkelt bara köpa ett Ipad Pro-tangentbord och tro att det ska passa. Istället för vi förlita oss på bluetooth och tredjepartsmarknaden.

Läs också! Få mer gjort med Ipad: Här är 6 kompakta tangentbord

Kompakta, batteridrivna blåtands-tangentbord lämpliga till Ipad finns det många av, men desto färre tangentbord som också är fodral passande Apples nysläppta budgetpadda.

Slim Folio

Logitech Slim Folio är ett av få undantag. Det här är just ett kombinerat tangentbord och skal, som skyddar Ipad mot stötar, smällar och spill. Det passar bara nya Ipad 9,7 tum (2017), men eftersom yttermåtten för denna modell är desamma som första generationens Ipad Air bör det också passa bra till den modellen (vi har dock inte testat och kan därför inte lova det).

Logitech lovar skrivkänsla som på en bärbar dator

Vi märker snart att det genomgående är en kvalitetsprodukt Logitech har klämt ur sig, av flera anledningar. Först och främst – här utlovas skrivkänsla som på en bärbar dator. Det låter lovande, för ett tangentbord med dålig skrivkänsla är såklart helt värdelöst.

Men ”skrivkänsla som på en bärbar dator” beror på vilken dator man jämför med. En faktor som ska förbättra upplevelsen är slaglängden på tangenterna. På Slim Folio är den 1,5 millimeter, exakt lika mycket som förra generationen Macbook Pro (2015). Det kan jämföras med Macbook Pro 2016, som bara har 0,55 millimeter slaglängd i sitt nya, grunda tangentbord.

Tangenterna känns också väldigt stabila. Bättre än på många bärbara datorer, men inte riktigt i nivå med nya generationens Macbook Pro, som ju har oerhört stabila tangenter.

Slim Folio
Den övre raden har flera specialtangenter för IOS med hem-knapp, snabb åtkomst till sök, Siri samt uppspelningskontroller, bland annat.

Tangenterna är något mindre än på en dator, men vi vänjer oss ändå snabbt med det och är snart uppe i en bra ”marschfart” när vi hamrar oss fram på tangentbordet. De viktigaste tangenterna är stora, även å, ä, ö – glädjande för oss nordbor. Efter några timmars skrivande blir vi lite trötta i händerna, så nog märks det att tangentbordet är mindre än normalt, men det är överlag ändå väldigt bekvämt. Det är dock inte bakgrundsbelyst.

Kort sagt, vi gillar tangentbordet. Det ligger inte långt efter Macbook Pro och är helt klart i nivå med många andra bärbara datorer, om än något trängre. Så ja, skrivkänsla som på en bärbar dator kan vi skriva under på.

Kan användas i knät

Fodralet är klätt i ett tygliknande material som känns bra, men som nog kan vara lite svårt att hålla rent. Plasten är lite… plastig, och har en halvtrist grå färg, men det skyddar alla hörn av paddan.

Med sin vikt på 445 gram är fodralet inte helt lätt, men vi tycker inte att det stör nämnvärt. Hela paketet med Ipad monterad väger in på 914 gram, men det är fortfarande lättare än de flesta bärbara datorer. Fodralet är också stabilt nog för att använda i knät, något som är svårare med till exempel Apples Smart Keyboard.

Slim Folio
Hela paketet blir tjockt som två Ipads, men det stör inte nämnvärt.

Läs också: Det här är Apples kanske mest prisvärda produkt – vi testar nya Ipad

Blåtandskopplingen är stabil under våra tester. De gånger tangentbordet hinner hamna i viloläge (sällan, det tar en stund) trycker vi på blåtandsknappen och tangentbordet är snart parkopplat igen.

Batteritiden på Slim Folio är imponerande – hela fyra år! Kanske har du inte ens kvar paddan när det är dags att byta batterier, och nog är det skönt att slippa behöva ladda tangentbordet. Två utbytbara knappcellsbatterier och kommunikation via bluetooth low energy ska säkerställa fyra års batteritid – som vi av naturliga skäl inte hunnit testa.

Ett av de bättre tangentborden – men inte utan brister

Det här är ett av av de bättre tangentbord som går att köpa till Ipad 9,7, och som kan göra även denna billigare Ipad till en fullfjädrad datorersättare för många användare med lite enklare behov (allra helst med det kommande IOS 11)

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Logitech Folio Slim For iPad 5 (Nordisk) Pris vid test: 960 kr.

Bästa pris just nu: 899 kr