Scott Forstall
Foto: Apple

Under tisdagskvällen höll Computer History Museum i Mountain View ett event om hur Iphone skapades. Först intervjuades tre ingenjörer, och sedan kom huvudnumret: en timslång intervju med Scott Forstall som var chef för utvecklingen av IOS från de allra första stapplande stegen tills han bryskt fick lämna företaget 2012.

Hela eventet strömmades live på Facebook och ligger nu uppe för allmän beskådan.

Några guldkorn från intervjuerna:

  • En av ingenjörerna, Hugo Fiennes, berättar att Jobs en gång bad honom flytta processorn några millimeter så att moderkortet i Iphone skulle bli symmetriskt.
     
  • Forstall om Jobs: ”Steve var den intensivaste person jag någonsin har känt. Att äta middag med en världsledare är som en tisdagslunch med Steve.”
     
  • Jobs envisades med att betala för sin lunch i Apples kafeteria. Betalningar gjordes genom att skanna sitt passerkort och avdrag på lönen. Jobs, som hade en symbolisk årslön på en dollar utbrast en gång: ”Jag vet inte vem som betalar!”
     
  • Cingular (numera AT&T) ingick avtal med Apple utan att ha en aning om vad Iphone skulle bli. Forstall: ”Vi hade inte ens börjat jobba på det.”