Efter år av rykten om ”Project Titan” och ”Icar,” en självkörande bil med ett äpple i fronten, har det slutligen bekräftats – Apple har mycket riktigt ett bilprojekt i kulisserna.

Men precis som den senaste tidens rykten gjort gällande är det inte en egen bil företaget utvecklar, utan istället teknik och mjukvara för självkörande bilar.

Apples vd Tim Cook bekräftade bilsatsningen i en intervju med Bloomberg som publicerades under tisdagseftermiddagen, svensk tid, och det är första gången Apple uttalar sig om saken, mer än att ”området är intressant.”

– Vi fokuserar på autonoma system, sa Cook i intervjun med Bloomberg.

– Vi ser på det lite som alla ai-projekts moder. Det är helt uppenbart det svåraste ai-projekt som går att arbeta med.

Läs mer: Apple utvecklar dedikerat AI-chip

Tim Cook
Foto: IDG NewsTim Cook

Ett flertal jättar i både bilbranschen och från tech-världen arbetar idag med lösningar för självkörande bilar, däribland en av Apples största konkurrenter – Alphabet (tidigare Google). Redan 2014 ryktades det om att Apple utvecklade en egen bil – och då hela bilen, inte bara mjukvaran. Uppgifter till Bloomberg talade om att 1 000 ingenjörer då arbetade på ”Project Titan.”

Apple ska ha haft ett topphemligt labb i Berlin med 15-20 anställda och enligt vissa rykten även velat samarbeta med BMW om att basera sin Apple-bil på BMW:s elbil i3. Det var år 2015. Ett år senare kom rykten om att Apple ska ha fört samtal med både BMW och Daimler, som båda ”spårade ur” när man inte kunde komma överens om vem som skulle hantera data från bilarna.

Läs mer: "Apples samtal med BMW och Daimler spårade ur"

Enligt Bloombergs källor ska planerna på en egen bil helt ha skrotats under 2016, för att istället fokusera på mjukvara – en satsning som Cook nu för första gången bekräftar. Nu rattas det självkörande projektet av en gammal Apple-chef som återvänt till Apple, Bob Mansfield. Tidigare under året har det hävdats att Mansfield tillsammans med sitt bil-team ska ha haft till slutet av året på sig att bevisa att projektet är värt att satsa på – men att Apple nu bekräftar projektets existens kan inte betyda annat än att det kommer fortsätta.

Apple bilprojekt bekräftas i vad Cook beskriver som en intressant tid för infrastruktur och transport, nämligen en samtidig utveckling av elbilar, självkörande bilar och samåkningstjänster.

– Det är tre stora förändringar som sker på samma gång, säger Cook.

Även om projektet i sin nuvarande form fokuserar på mjukvaran för självkörande bilar, säger Cook i slutet av intervjun att det inte är omöjligt att Apple någon gång i framtiden bygger också hårdvaran, själva bilen.

– Vi ser var det här leder oss.

Missa inte: "Apples" självkörande bil sedd i Kalifornien