Med dunder och brak gav Apple Ipad nytt liv, med ett kraftigt förbättrat och mycket mer avancerat IOS 11. Många av de nya funktionerna som presenterades var exklusiva för Ipad, däribland dra-och-släpp.

Men utvecklaren Steven Troughton-Smith har i en serie tweets upptäckt hur dra-och-släpp finns dolt djupt i IOS 11 – även för Iphone – och dessutom lyckats aktivera det, något som bland annat 9to5mac skrivit om.

Interprocess drag & drop on iPhone is gated by the BOOL 'CancelOnDeactivationPhone' in the UIKit prefs (and the aforementioned) pic.twitter.com/6wUbQNd18f

— Steve T-S (@stroughtonsmith) 12 juni 2017

Dra-och-släpp för Iphone fungerar här likadant för Ipad. Troughton-Smith spekulerar i att funktionen kan komma att aktiveras för Iphone 8 till hösten. Iphone 8 kan med sin påstått kantlösa form få en virtuell hem-knapp, och dra-och-släpp skulle då kunna användas för att dra filer till hem-knappen och på så sätt starta appar med aktuell fil. Men det är som sagt bara spekulation.

Läs mer: Läckta bilder påstås visa Iphone 8:s nya design

Redan idag finns ett par möjligheter att använda dra-och-släpp på Iphone med OS 11. Vi kan till exempel flytta flera appar på samma gång på hemskärmen, samt flytta text.

IOS 11

Mycket kan hända under sommarens gång. Vi är fortfarande på Beta 1 av IOS 11 och med ytterligare tre betaversioner på väg innan IOS 11 släpps till allmänheten i september, kan flera funktioner både tillkomma och tas bort. Om dra-och-släpp alls kommer till Iphone återstår, som vanligt, att se.