Förra årets lansering av Macbook Pro med Touch Bar skulle bli Apples sätt att ge något rejält till de mer krävande proffsanvändarna – grafiska designers, utvecklare, filmare, fotografer och andra – men riktigt så blev det inte. Kritiken från just dessa användare har varit stark och ihållande. Mer ihållande än vad Apples chefer hade räknat med. Till slut höll det inte, och i april slog Apple världen med häpnad genom att långt i förväg avslöja att en ny Mac Pro är under utveckling.

Apple-bossarna Phil Schiller och Craig Federighi bad i princip om ursäkt för bristen på ”riktiga” proffsmaskiner och lovade att användare som kräver maximal kraft inte har övergetts. Förutom nya Mac Pro som ”inte släpps i år” (betyder det 2018? det ville Apple inte säga) lovade Apple en ny Imac-modell riktad mot proffs.

Det bådade gott och jag skrev i en krönika hur det såg ut som att Apple har börjat ändra sitt beteende, och behandlar pro-användarna annorlunda än konsumenter. Men snack är snack och det betyder ingenting förrän vi har nya Macar som faktiskt är äkta proffsmaskiner.

På WWDC kom därför avslöjandet av Imac Pro med mer eller mindre kompletta specifikationer som en mycket glad överraskning. Den släpps visserligen inte förrän i december, men Apple visade med kraft att det inte bara var snack – företaget menar definitivt allvar med att satsa på proffsanvändarna.

Imac Pro har en saftig prislapp – från 5 000 dollar (43 tusen kronor) och uppåt – men det var att vänta. Vad som inte var väntat var exakt hur extrema specifikationer Apple har pressat in i datorn:

  • 8, 10 eller 18 kärnor i en Xeon-processor
  • AMD Vega-grafik med upp till 11 teraflop (lika mycket som Geforce GTX 1080 Ti)
  • 32, 64 eller 128 gigabyte ecc-minne på 2666 megahertz
  • 1, 2 eller 4 terabyte ssd med 3 gigabyte per sekund läs- och skrivhastighet
  • 4 thunderbolt 3-portar
  • 10 gigabit ethernet
  • 5k-skärm med 10-bitarsfärger och P3-omfång

Om det låter bättre än värstingmodellen av Mac Pro är det inte så konstigt – det stämmer, den är bättre på alla punkter.

Vad det säger om Mac Pro

Hur häftig Imac Pro än är, och hur efterlängtad den än är bland användare som idag får nöja sig med en maxad Imac, är det allra häftigaste vad det betyder för framtiden och då specifikt kommande nya Mac Pro.

Mac Pro kommer alltid vara den kraftfullaste Macen Apple erbjuder, och företaget påpekar också att den nya maskinen är tänkt för användare som kräver det absolut snabbaste som går att uppbåda. Men med Imac Pro så här kraftfull innebär det att Mac Pro kommer bli något i hästväg.

Jag räknar med att vi återigen kommer få se Mac Pro med dubbla processorer, så totalt upp till 36 kärnor och 72 trådar. Det är något som väldigt många proffsanvändare har klagat på sedan ”soptunnan” släpptes 2013 och kommer ge 3d-grafiker, forskare, videoredigerare och utvecklare en dator av riktigt fet kaliber.

Dubbla grafikkort visade sig inte fullt så nödvändigt eller användbart i Mac Pro 2013, men varför ta bort ett alternativ som vissa användare har nytta av? Jag tror inte Apple vågar bygga nya Mac Pro utan kortplatser för grafikkort som användarna kan byta ut själva – det är den brist i nuvarande modellen som har fått mest kritik och är det mest efterfrågade.

I princip tror jag att nya Mac Pro kommer ha allt som Imac har men upp till dubbelt så mycket av allt. Den kanske börjar på ungefär liknande specifikationer, och möjligtvis för ett aningen lägre pris, men välj dubbla topprocessorer, dubbla grafikkort, 256 gigabyte minne och 8 terabyte lagring så snackar vi priser en bra bit över 10 000 dollar, kanske 15 000.

Priset spelar mindre roll

Det är här vi kommer fram till den verkliga slutsatsen: Apple har förstått vad proffsanvändarna behöver (eller i alla fall vill ha), och har förstått att pris inte ligger speciellt högt på kravlistan. De tusentals före detta Macanvändare i de här branscherna som har gått över till Windows har inte gjort det för att spara pengar, utan för att få mer prestanda än Apple har erbjudit.

Att Apple förstår det och snart kommer ha riktiga alternativ för den här lilla men viktiga gruppen användare bådar mycket gott inför framtiden.